Про підтвердження репрезентативності обласної організації Профспілки
30.11.2011

Працюють над репрезентативністю обласної галузевої Профспілки

Обласна організація профспілки працівників освіти і науки налічує 1630 первинок. Тож згідно Закону про соціальний діалог, щоб вступити у новий 2012-ий у  правовому всеозброєнні, винесла на порядок денний одним з головних питань організаційну роботу та підтвердження репрезентативності  обласної та низових профспілкових організацій. Її лідер Марія Яцейко поставила перед активом завдання до середини грудня подати на електронних носіях необхідні для реєстрації дані членів цієї чи не найчисельнішої профспілкової організації. За слушною пропозицією з залу для оперативності роботи розроблено відповідну форму подачі та обліку індивідуальних даних, щоб уникнути різнобою і помилок.

Назва кожної організації, наголосила заступник голови обласної організації Галина Долішня, має відповідати зазначеній у відповідному свідоцтві, яке після поданого пакету документів міськими і районними організаціями, видається місцевим органом юстиції і реєструється в державного реєстратора на включення до держреєстру  юридичних осіб в управлінні статистики, податковій адміністрації, як непробуткова організація. Звідси й відповідна форма звітності. Інакше це не лише позбавить права згідно прийнятого в грудні минулоріч закону “Про соціальний діалог” презентуватись від імені багаточисельної армії спілчан на право підпису, укладання угод з соціальними партнерами, відстоювання  і утримання профспілкового майна, а й може загрожувати  кожній організації чималими штрафами за неподання відповідної звітності, як того вимагатиме новий Податковий кодекс. Форма подачі звітності, поінформувала присутніх завідувач фінансовим відділом Ганна Березовська, для неприбуткових організацій -- 0016. Слід пам’ятати, що матеріальна допомога в розмірі 1320 грн. на рік на особу не оподатковується.

Важливо також узгодити позиції щодо частоти подачі такої звітності у відповідні інстанції, а також звернути увагу на наявність заяв членів профспілки і перерахунок їх внесків. Це, зокрема, стосується реальності членства в організації пенсіонерів.

Зверталася особлива увага на реєстрацію нечисельних первинок, щоб, не оформлені належним чином документи, не стали гальмом для отримання відповідних посвідчень обласною галузевою Профспілкою та свідоцтва про репрезентативність.

Працівники юридичної служби  обласної галузевої Мар’ян Калин та Мирон Малярчин загострили увагу на тому, щоб профлідери  тримали під постійним контролем цифри фінансування освіти на місцях, які можуть “схуднути” через можливість “поправок” їх місцевими владоможцями. Важливо конструктивно і продумано підходити до змісту і процедури укладання та дієвості колдоговорів, угод з владою та роботодавцями, а обласна структура, маючи фахівців відповідного рівня і дієвого профлідера, завжди готова допомогти своєму активові у відстоюванні інтересів спілчан, організації в цілому.