Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Учителі пам’ятають Освєнцім
16.05.2012

 

Учителі пам’ятають Освєнцім

Двадцять сьомий рік наприкінці квітня профспілка вчителів Польщі, яку очолює Славимір Броняш, проводить дні пам’яті жертв фашистських концтаборів Освєнціма. В цій фабриці смерті за даними різних джерел загинуло від 1,5 до 9 млн. людей з 24 країн світу. Серед убієнних найбільше євреїв, поляків, циганів, 14,5 тис. вихідців з України. Тут знищено братів Степана Бандери Василя та Олександра, перебував на каторжних роботах батько екс-президента Андрій Ющенко і восьмирічний батько автора цих рядків. Делегація Львівської обласної організації профспілки освіти і науки на чолі з Марією Яцейко, організація має довготривалу Угоду про співпрацю з колегами Дольношльондского воєводства, яку очолює Мірослава Ходубска, вдруге взяла участь у цій сумній церемонії. До стіни смерті, меморіальної дошки пам’яті освітян Польщі та інших країн, яку встановили польські вчителі-спілчани, лягли вінки і квіти з біло-червоними  та жовто-блакитними стрічками.

Польська вчительська профспілка традиційно разом з гостями розпочинає цю урочисту ходу пам’яті з прапорами спілчанських воєводських організацій в строгій уніформі. Розпочали дні пам’яті з того часу, як у процесі історичних розвідок стало відомо: вчитель Мар’ян Барко, рятуючи життя свого учня, що опинився поруч з ним у концентраційному таборі, пішов на смерть у газову камеру замість юнака.

-         Під час виступів учасників днів пам’яті жертв фашизму в Освєнцімі, - розповідає заступник голови обласної організації профспілки освіти і науки Львівщини Галина Долішня, ми довідалися: тут загинули двоє львів’ян. Ведуться пошуки даних, чи були вони освітянами. На території меморіалу, що стала памяткою ЮНЕСКО, збереглися бараки, де люди стояли штабелями поруч з бетонованим ровом, який служив туалетом.

Цей музей жертв фашизму, - додають члени львівської делегації, справляє незгладиме враження, вкарбовується в душу і пам’ять, застерігає сучасників від повторення подібних соціальних явищ. Разом зі своїми вчителями до Освєнціма щороку приїжджають сотні, тисячі молодих людей – школярів, студентів, щоб перейняти естафету пам’яті прозагиблих, почути про людей жертовних, стійкість і красу душі яких не зламали найстрашніші знущання, найжорстокіші приниження людської гідності.

Меморіал Освєнцім свідчить, каже Марія Яцейко, що достойна, гідна людина навіть за таких обставин може залишатися вірною собі, своїй ідеї, своєму духовному стержню.

Цьогоріч в ході памяті львівяни були єдиними представниками від України. В польських заходах взяла участь також делегація спілчан Литви.

Польські колеги вручили українцям подяку за духовну солідарність та участь у днях памяті жертв Освєнціма.

Члени нашої делегації зупинялися у профспілковому вчительському Будинку відпочинку, який розташований в цьому регіоні, ознайомилися з особливостями його функціонування й утримання, щоб скористатися раціональним у своїй роботі.


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia