Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Нові освітні стандарти в школі
30.08.2013

 

Вже традиційно у Львівському профтехучилищі готельного бізнесу відбулася серпнева розширена колегія освітянського активу за участі начальників районних і міських управлінь освіти, голів профспілок та керівників методичних служб. На раді освітян були присутні депутати обласної ради та народний депутат України Андрій Парубій.

Як зазначила в своєму виступі заступник голови облдержадміністрації Ірина Романів, показники ЗНО та призерів олімпіад дещо нижчі, ніж минулоріч. Однак, саме Львівщина дала золотих і бронзових призерів міжнародних наукових і спортивних олімпіад. 22 учні області претендують на президентську стипендію. Чотири середні навчальні заклади, серед яких Львівський фізико-математичний ліцей, гімназія імені Симоненка та Бориславська гімназія, в числі п’ятдесяти найрейтинговіших в Україні.

770 тисяч гривень держава виділила цьогоріч на преміювання обдарованої молоді.

Як зазначив у стержневій доповіді на колегії директор департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Михайло Брегін акценти в сучасній освіті робляться на обдаровану молодь. Серед інновацій в програмах - кроки до інформатики для учнів молодших класів, вводяться нові навчальні програми з базових дисциплін для п’ятикласників.

Є проблеми в доступі до якісної освіти в сільських школах, які є малокомплектними та без згоди громади не можуть бути закриті і переорієнтовані на освітні округи. Початкові школи забезпечені комп’ютерами лише на 20%, ЗОШ I-II ступеня - на понад 70%, є районні відділи освіти, які не мають своїх сайтів у інтернетмережі, отже й відповідного доступу до сучасних комунікативних систем.

В загальноосвітніх школах запроваджується друга іноземна мова. Адаптацією вчителів до нової програми і нових державних стандартів початкової та базової освіти, сказала в розмові з нами в. о. директора навчально-методичного центру освіти Львова Тетяна Ольшанська, охоплено 98% вчителів, розроблено методичні посібники, вибудовуються схеми каскадної післядипломної освіти: навчився – навчи іншого.

В державній програмі “Шкільний автобус” Львівщина підходить до завершення в забезпеченні кількості машин, але постає проблема їх утримання – брак запчастин, пального, статті на їх придбання не є захищеними.

До кінця року планується відкрити 4 тисячі місць для дошкільнят при 7 тисячах дітей в області відповідного віку. Батьки цьогоріч матимуть можливість зареєструватись на чергу в дитсадок в режимі он-лайн. Створений відповідний сайт lvivedu.com, де можна зареєструватися і почерпнути інформацію, поінформував на нараді керівник проекту “Моя школа” Тарас Юрчишин.

Районні та міські керівники освіти акцентували увагу на участі шкіл в мікропроектах, за кошти яких можна вирішити частину проблем сільської освіти. Попри те 398 тисяч гривень із 16,5 млн.грн., виділених облрадою депутатів цьогоріч, не використано. Якщо Яворівщина і Самбірщина подали документи на 25 і 32 проекти, то Перемишлянщина – на два, Стрий, Трускавець, Бродівський, Буський, Сколівський райони були індеферентними в цьому питанні.

Цьогоріч буде запроваджена вечірня форма навчання для одинадцятикласників.

Колегія освітян зробила акцент на роботі в школі психолога та  соціальних педагогів, покращенні санітарно-побутових зручностей, якості уроків фізкультури. До кінця року передбачається  стопроцентне забезпечення шкіл спортивними майданчиками. Начальник Сокальського районного управління освіти і науки Роман Монастирський говорив про необхідність в школі медпрацівника. В цьому плані розробляють схему співпраці з центральною районною лікарнею і їх досвід був би цікавим для інших.

Про боротьбу за підвищення соціальних стандартів життя і побуту вчителя повела мову на колегії голова обласної організації профспілки освіти і науки Марія Яцейко. У Зверненні до Президента, Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради, проголосованого учасниками колегії, ставиться вимога наблизити мінімальну зарплату вчителя до I розряду єдиної тарифної сітки. Необхідно цьогоріч усунути проблеми в оплаті листків непрацездатності через затримку коштів Державним казначейством. Профспілка домагається пільгового кредитування будівництва вчителям та молодим освітянським сім’ям, дофінансування освіти. В поточному році  бракує понад 200 млн. грн. на виплату зарплати. Профспілка вимагає забезпечити в 2014 році бюджетних асигнувань на освіту на рівні 10% внутрішнього валового продукти, внести зміни в пенсійне забезпечення вчителя – 80-90% і від зарплати. Це дало б можливість уступити місце молодим педагогам тими, кому сьогодні за сімдесят.

Голови районних організацій профспілок Наталія Кузів, Олександра Городиська, Людмила Попович, Ольга Грицик, Віра Краєвська наголошували: актуальною і важливою є проблема виплати оздоровчих для молодшого обслуговуючого і техперсоналу в закладах освіти. Профспілці і владі є над чим працювати, щоб Україна не понизила свій освітній стандарт і підвищила педагогам соціальний.

Новий навчальний рік згідно Указу Президента стартував цьогоріч шевченківським уроком.

З нагоди Дня знань Грамотами голови ОДА були нагороджені директори Львівських шкіл №№ 45, 37 Володимир Кравченко і Володимир Оверко, керівники райвідділів освіти Мирослава Лісна, Ігор Яськевич, Богдан Глуховецький.


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia