Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Звернення до народних депутатів Верховної Ради України
05.04.2016

 



ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ­­ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

                               ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ

                                        ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

пр. Шевченка, 7, м. Львів, 79005 , тел. 235-70-82, факс 235-70-70

e-mail: profspilkaosvity@litech.net, web-сторінка: profspilkaosvity.org.ua

                Р/р №26009000002998 в ПАТ «Укрсоцбанк», МФО 300023, код ЗКПО 02607769

_04.04.2016_ №  69           на  №  ____________     від       ___________

 

Народним депутатам

Верховної Ради України

 

 

Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України стурбована ситуацією, яка склалася з приводу реєстрації у Верховній Раді України законопроекту “Про внесення змін до Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” (щодо діяльності студентських профспілок)” (реєстраційний № 3474 від 13.11.2015, надалі – законопроект).

Студентські профспілкові організації Львівщини є одним із найбільш масових та дієвих громадських об’єднань, мають багаторічний досвід і авторитет. Спільно із Львівською обласною організацією профспілки працівників освіти і науки України вони активно захищають права та інтереси осіб, що навчаються, зокрема, постійно звертаються до органів влади щодо необхідності дотримання норм Закону України “Про вищу освіту” в частині розміру мінімальної стипендії (яка повинна дорівнювати прожитковому мінімуму), індексації стипендій, лобіюють необхідність врегулювання питання відновлення прав пільгових категорій громадян з числа дітей-сиріт (скасовано пільги при вступі) та дітей учасників АТО тощо.

Водночас, реєстрація у Верховній Раді України законопроекту “Про внесення змін до Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”, норми якого суперечать Конституції України, Закону України «Про громадські об’єднання», Закону України «Про захист персональних даних», фактично створює тиск на студентські профспілки та є спробою перетворити їх на організації, що будуть позбавлені будь-якого впливу та можливостей для захисту студентів.

 Прийняття законопроекту призведе до порушення принципу самоврядності у діяльності первинних профспілкових організацій студентів, не сприятиме реалізації ними завдань із захисту прав та інтересів спілчан, оскільки:

1. Законопроектом передбачено, що із припиненням особою навчання у навчальному закладі припиняється і її участь у первинній організації профспілки, а членами виборних органів первинних організацій профспілок, які об'єднують осіб, що навчаються в одному навчальному закладі, можуть бути виключно особи, які навчаються у цьому навчальному закладі. Введення таких норм звужує коло осіб, яких студенти можуть обрати до виборних органів, а тому порушується принцип самоврядної діяльності громадської організації, встановлену Законами України «Про громадські об’єднання», «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності», які передбачають право членів громадського об'єднання самостійно здійснювати управління його діяльністю. Це означає, що члени профспілки самі повинні встановлювати у статутних документах обмеження щодо права обиратися до виборних органів профспілки.

2. Запровадження норми про те, що члени виборних органів первинних організацій профспілок, які об'єднують осіб, що навчаються в одному навчальному закладі обираються строком на два роки і мають право перебувати на своїх посадах не більше ніж два строки поспіль, призведе до постійної зміни керівників виборних органів. Замість посилення захисту соціально-економічних прав студентів та задоволення їх правових, культурних, оздоровчих, спортивних та інших інтересів зусилля виборних органів студентських первинних профспілкових організацій будуть спрямовані на проведення звітів і виборів. Постійна ротація кадрів, у свою чергу, призведе до зниження якості виконання виборними профспілковими органами статутних завдань.

3. Статтею 22 Конституції України передбачено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Водночас, введення у дію норми про те, що із припиненням особою навчання у навчальному закладі припиняється і її участь у первинній організації профспілки, обмежує право особи на участь у професійних спілках з метою захисту своїх соціально-економічних прав та інтересів, передбачене ст. 36 Конституції України. Окрім того, обмежується право на працю для осіб, які, хоча і не є студентами, проте на законній підставі були обрані на виборні посади в студентських первинних профспілкових організаціях.

4. Законопроект містить недосконалу юридичну термінологію, що може призвести до неоднакового тлумачення його норм. Наприклад, не зрозуміло, що мається на увазі: первинна організація профспілки чи профспілка, яка має статус первинної під терміном “первинна профспілка” у тексті законопроекту. В проекті вказується, що підставою для поновлення у первинній організації профспілки особи, яка продовжує навчання за іншим освітньо-кваліфікаційним рівнем, є повторна заява громадянина (працівника), подана в первинну організацію профспілки. У законопроекті не розкривається, що означає поняття «поновлення у первинній організації профспілки»: взяття на облік як члена профспілки чи також поновлення у складі виборних профспілкових органів.

5. Рішення про порядок звітування повинні приймати самі члени профспілки, як особи, які безпосередньо сплачують членські внески, тобто «фінансують» цю організацію.

6. Публікація на офіційних веб-сайтах профспілок, їх об’єднань всієї фінансової звітності, передбачає оприлюднення персональних даних спілчан, що суперечить Закону України «Про захист персональних даних».

Державна влада має утримуватися від будь-якого втручання, що спроможне обмежити або перешкодити законному здійсненню профспілкової діяльності.

Враховуючи викладене, просимо Вас сприяти поверненню даного законопроекту суб’єктам законодавчої ініціативи на доопрацювання, а у разі повторного внесення – забезпечити повноцінні консультації із зацікавленими сторонами, в першу чергу, із студентськими профспілковими організаціями та їх об`єднаннями.

 

 

З повагою

голова Львівської обласної організації

профспілки працівників освіти і науки України                                Яцейко М.Г.

 

 


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia