Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

«3200...Яка ще організація в районі може дорівнятися?!»
07.02.2020

 



Після січневої акції протесту профспілок про них заговорили, як ніколи раніше: в маршрутці, електричці. У банку одна пані твердила: «Профспілки не дадуть прийняти цей геноцидний закон про працю!»

Запитаєте, до чого тут звітно –виборна конференція Жовківської районної організації профспілки працівників освіти і науки України, яка відбулася нещодавно, і про яку піде мова в нашій публікації?  Панувала та ж атмосфера поваги до профспілки, до створенння якої  останнім часом доклалися багато галузевих, однак одна з перших скрипок належить освітянській на всіх її структурних рівнях.

Цей лейтмотив поваги до організації висловив у своєму виступі на конференції головний роботодавець освітян Жовківщини – керівник районного відділу освіти Михайло Степанович Коваль: «3200 членів профспілки! Яка організація в районі може дорівнятися до цієї спільноти, яку згуртовує достойний лідер Ірина Анатоліївна Бродик? Хто з нею може конкурувати...». Мабуть, ніхто, бо, забігаючи наперед, скажу: її обрали одноголосно головою районної організації на наступну каденцію і двох заступників - з напрямків культмасової, оздоровчої та оргроботи.

Так співпало, що день конференції, на яку прибуло 107 делегатів зі 111 обраних, випав на День оптиміста. Її стрижнева доповідь була пронизана, попри всі існуючі нині проблеми, саме таким настроєм  на вчора, нині і завтра.

 Що визначає обличчя цієї районної організації? Кількість членів і якість роботи, наголосила у своєму виступі обласна профлідер Марія Григорівна Яцейко. Нещодавно, скаже у  звіті Ірина Бродик, нашу армію спілчан поповнила до 86 первинок організації ще одна - працівників дошкільної установи. Тому чи не вперше, за підказкою члена робочої президії Марії Яцейко, в колективні керівні органи районної організації профспілки обрали представників від новоствореної Магерівської ОТГ та   від дошкільників.

- Ми опоненти, скаже керівник відділу освіти окремої територіальної громади Василь Іванович Сипливий, але поважаємо і вдячні профспілці за те, що «захист освітян відчуваємо постійно, вдячні за правову допомогу обласної організації освітянської профспілки в становленні ОТГ, інформацію, нагадування і соціальні підказки».

Що ж, незважаючи на кількісну потужність організації, Ірині Бродик вдається доходити до людей індивідуально. До мене,  розповіла делегатам, звернулася кухар, звертаються і вчителі, щодо зміни терміну медогляду, який чомусь перенесли з серпня на березень. Довелося пройти різні інстанції, скористалася тим, що є членом Громадської ради при райдержадміністрації, вийшли на обласну організацію профспілки працівників охорони здоров’я, щоб вирішити ці питання. З багатьох питань Бродик відчиняє двері громадської приймальні народного депутата. При районній організації веде прийом спілчан правовий інспектор з досвідом роботи у галузі освіти.

Питання санкурлікування, участі  представників профспілки в атестації освітян, закріпленні молодих спеціалістів, участі в написанні мікропроектів, згуртуванні колективів  проведенням культмасових заходів – традиційні конкурси «Що? Де? Коли?»,  колективні відвідування  театрів, концертів, проведення пізнавальних екскурсій – усе це Профспілка. Тож наголос на майбутнє Ірина Бродик зробила на необхідності відрахування 0,3% на оздоровчу  та культмасову роботу. На оздоровчі путівки районна організація виділяє спілчанам 35% грошової компенсації, обласна організація – 30%. Жовківчани активно користуються можливістю оздоровитися в Трускавецькому профспілковому пансіонаті «Пролісок», до будівництва другого корпусу фінансово долучаються. Районний профлідер ставить собі завданням укладання Угод з  оздоровницями Львівщини з профілем лікування опорно-рухової системи.

В обговоренні стрижневої доповіді, крім голів первинок, взяли активну участь директори шкіл. Родзинкою було те, що ці, тепер поважні роботодавці, – директор Куликівської ЗОШ 1-3 ступеня Тарас Гнатюк, депутат Магерівської селищної ради Марія Демчук, Мирослав Федорук - з Добросинської школи, Ірина Грицишин - з Рава-Руського опорного закладу сказали добре слово не лише про районну та обласну організацію галузевої профспілки, а й про своїх голів первинок, які «є фільтром негативного, з яким люди ідуть до них, і таким чином створюють здоровий трудовий мікроклімат в колективах». «А йдуть до них з усім, починаючи з сімейних, професійних і навіть земельних та житлових проблем». Та, щоб так було, треба, аби керівник теж доклався до коструктивної співпраці і належного іміджу свого надійного соціального партнера по всій структурі. Важливо нам це було почути на конференції, сказала в кулуарах голова профкому Куликівської школи Галина Оприск,  відчути позицію директорського корпусу на подальшу нашу спільну й непросту співпрацю.

 Всі учасники навчального процесу відчувають нові старі проблеми, як наголосила обласний профлідер, що тепер пов’язані з функціонуванням   новоствореної контролюючої інстанції - Державної служби якості освіти, якій буде діло і до навчання, і до стану будівлі, кабінету й подвір’я.

 Головні думки, почуті на конференції, висловили і голова профкому Боянецької ЗОШ 1-2 ст. Тарас Гайовий, і працівник відділу освіти Жовківської райдержадміністрації Марія Деревінська, ведуть все ж до «людського фактора» - ролі кожного спілчанина й лідера Ірини Бродик, «яка  дала нашій організації друге дихання, її вистачає на  щоденні справи і залишається на майбутнє, має іскру в очах». Це допомагає авторитету кожного голови профкому, члена профкому, з якими рахуються, з їх професійністю, з їх словом під час атестації, при розподілі педнавантаження і винагороди, організації вшанування ветеранів праці і здібних колег. Це реальний приклад для відповідної поведінки і виховання учнів, активності батьків, місцевих громад.

 Конференція прийняла відповідні рішення і постанови. Вирішили від кожної первинки надіслати листи–протести до Кабміну, Президента, Верховної Ради проти репресивного проєкту закону про працю.


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia