Зустріч керівників обласної, міських, районних і первинних організацій профспілки працівників освіти і науки Львівщини за участі народног
25.10.2019

З ініціативи Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України 24 жовтня 2019 року у Львівському будинку вчених відбулася зустріч керівників обласної, міських, районних і первинних організацій профспілки працівників освіти і науки Львівщини за участі народного депутата України Наталії Піпи та Ірини Когут – помічниці народного депутата Інни Совсун.

У розмові взяли участь: профспілковий актив області, вчителі, директори закладів загальної середньої освіти, т.в.о. директора Департаменту освіти і науки ЛОДА, в.о. начальника Управління Державної служби якості освіти у Львівській області, голови Асоціацій директорів закладів освіти.

«Каменем спотикання» стало обговорення проєкту Закону України «Про повну загальну середню освіту» та пропозицій (правок) до зазначеного проєкту від депутатської фракції «Голос».

Учасники зустрічі були одностайні в тому, що питання підвищення рівня заробітної плати педагогічним та науково-педагогічним працівникам є вкрай актуальним і потребує оперативного вирішення уже з 2020 року. Законодавчі норми ст. 61 Закону «Про освіту» та реалізація постанови Уряду №822 від 10.07.2019 р. повинні стати поетапним механізмом до підвищення рівня і престижності педагогічної праці.

Присутні на зустрічі представники виборних профспілкових органів різного рівня, педагогічні працівники, директори закладів освіти принципово заявили, що окремі правки до законопроєкту «Про повну загальну середню освіту» від фракції «Голос» про встановлення 40 годинного робочого тижня, скасування доплат за окремі види педагогічної діяльності, запровадження обов’язкової сертифікації є неконституційними та загалом неприйнятними у педагогічній спільноті.

На зустрічі також було обговорено положення законопроекту про запровадження строкових трудових договорів з педагогічними працівниками, які вийшли на пенсію за віком. Позитивно, що всі присутні негативно віднеслись до таких законодавчих ініціатив і вважають, такі пропозиції порушенням чинного трудового законодавства.

На завершення депутат Верховної Ради України Н. Піпа подякувала за організацію зустрічі та зазначила, що врахує у своїй роботі позицію освітян Львівщини та доведе їх до відома членів фракції «Голос».

Домовились, що практика таких ділових зустрічей продовжиться.

Профспілкова сторона готує черговий пакет пропозицій до законопроєкту «Про повну загальну середню освіту».