Урядам і роботодавцям: не зловживайте пандемією, щоб підірвати права працівників!
08.04.2020

Останні кілька тижнів спостерігаються численні спроби з боку роботодавців та урядів підірвати права працівників, примушуючи їх до вирішення проблеми пандемії за їх рахунок.

Роботодавці прагнуть перейти на більш тривалий робочий день або вимагають більшої гнучкості від працівників без проведення переговорів. У той же час деякі уряди зловживають законами, які були прийняті для подолання надзвичайної ситуації та необхідні для швидкого реагування на пандемію коронавірусу Sars-COV-2, що так швидко розвивається, шляхом введення обмеження свобод або примусових змін до трудових кодексів.

Роботодавці та уряди роблять це в той момент, коли працівники, які наражають на небезпеку себе і своїх сімей через відсутність засобів індивідуального захисту, протоколів з охорони праці та техніки безпеки і відповідної підготовки, намагаються зберегти сферу охорони здоров’я та медичного обслуговування, а також сферу громадських послуг, транспортну галузь, харчову промисловість та навіть більше.

Європейська федерація профспілок громадського обслуговування та інші профспілки намагалися втрутитися в подібні ситуації в Хорватії, Польщі та Угорщині.

Уряд Хорватії зняв свої пропозиції після протестів, як і Уряд Литви. Він утримався від внесення пропозицій про більшу гнучкість працівників, які могли б принести вигоду лише роботодавцям.

Уряд Угорщини відмітився у ЗМІ, оскільки наділив себе надзвичайними повноваженнями, що дозволяють йому втручатися в суспільні дебати і незалежну журналістику. Уряд також прагне надати роботодавцям велику гнучкість, щоб вони могли ухилятися від виконання і укладення колективних договорів.

Роботодавців наділили значними повноваженнями щодо встановлення тривалості робочого часу та звільнення працівників. Заробітна плата може бути знижена, а право на відпустку скасовано. Більш того, закони щодо надзвичайних ситуацій в Угорщині не мають часових обмежень і можуть стати постійними.

Польський Уряд хоче усунути представників профспілок або роботодавців від участі в національному органі щодо соціальному діалогу.

Уряд Франції дозволив роботодавцям відступати від обмежень робочого часу (з 10 до 12 годин), обмежувати час відпочинку між змінами (скорочення з 11 до 9) і переходити на більш тривалий робочий тиждень (з 48 до 60). Ці відступи триватимуть до кінця року.

Така надмірна тривалість робочих годин та обмеження у відпочинку позначаться на добробуті працівників.

Профспілки не залучаються до дискусій про те, що являють собою життєво важливі послуги. Парламентський контроль обмежений, що стосується зборів виробничих рад та профспілок, то їм важко контролювати робочі місця, так як обмеження стосуються й їх теж.

Криза також свідчить, що праві приймуть рішення змусити працівників платити за наслідки пандемії. Заступник Прем’єр-міністра Італії Маттео Сальвини запропонував поправки до італійського закону про надзвичайні ситуації в сфері охорони здоров’я, які звільняли б роботодавців від будь-якої кримінальної та цивільної відповідальності за допущені помилки, тим самим, переклавши весь тягар відповідальності на працівників.

Членські організації Європейської федерації профспілок громадського обслуговування, які об'єднують працівників охорони здоров'я, стверджують, що тим самим працівників змушують платити тричі: за відсутність засобів індивідуального захисту, які загрожують їх здоров'ю; за відсутність ресурсів, брак персоналу, за те, що зарплати залишаються низькими. І тепер у вкрай стресових ситуаціях кримінальна і цивільно-правова відповідальність покладається на працівників.

ЄФПГО повністю підтримує профспілки у всіх вищезазначених випадках і відкидає авторитарний підхід деяких урядів.

Існує й інший шлях.

Профспілки, роботодавці та уряди в багатьох інших країнах використали переговори та соціальний діалог для укладення угод про неповний робочий тиждень, про надання додаткової оплати в разі, якщо працівники тимчасово не мають роботи, про звільнення та інші подібні питання.

Такий діалог і переговори є ще більш важливими зараз, коли кілька країн розглядають можливість пом’якшення заходів, щоб більше працівників могло повернутися до роботи. Працівники в усіх секторах хочуть знати, що їхні роботодавці гарантуватимуть безпечне робоче середовище і що зроблять роботодавці та акціонери, щоб допомогти їм у цей важкий період?!

Європейська федерація профспілок громадського обслуговування і Європейська конфедерація профспілок закликали компанії не виплачувати дивіденди в цьому році, а використовувати гроші для підтримки працівників і компаній.

Ключовий урок фінансової, економічної і соціальної криз 2008 року полягає в тому, що атака на колективні переговори і права працівників в рамках політики жорсткої економії – це не шлях, що веде вперед.

Профспілки наголошують, що зараз усі ми розплачуємося за довгострокові наслідки цієї політики, особливо в сфері охорони здоров’я і надання послуг по догляду. У нас є можливість вийти з цієї кризи з покращеним соціальним захистом, кращими громадськими послугами, з підвищенням ролі колективних переговорів та соціального діалогу і суспільства, націленого на перспективу, в якому центральне місце займатиме добробут.