Профлідер - професіонал багатогранний
24.06.2020

Відрадно, що в низових організаціях, принаймні у переважній більшості,  Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, яку очолює Марія Григорівна Яцейко, коронавірус не вплинув на якість і темпи роботи. Вона різнопланова, як для прикладу, у Золочівській районній під керівництвом досвідченого лідера, фахового педагога, яку земляки обирали міським депутатом, Людмили Мар’янівни Бохни. Такі, як вона, скажу наперед, як правило, не втішаються досягнутими результатами з тієї простої причини, що  їх самовдосконаленню немає меж.

Справді, доволі успішно вчителі та керівники закладів освіти району попрацювали дистанційно. Згідно статті колективних договорів і районної Угоди з роботодавцями стосовно форс-мажорної ситуації у районі виплачено повну заробітну платню, 20% відсотків за престижність і 30 % тим учителям, які працюють за програмами Нової української школи. Отримують оздоровчі і відпускні, але такі доплати мали б виплатити і технічному персоналові. Однак, у місцевих бюджетах,  на які розраховані такі  виплати за час карантину власне цій категорії працівників, - коштів обмаль .

Суспільство і такий соціальний партнер  як влада, в’яжуть на верхах все нові гудзи для Профспілки,  ніби не поспіваючи за часом.  А профспілка, каже Людмила Мар’янівна, не  стоїть осторонь  ні навчального процесу, ні умов праці освітянина. Якщо, продовжує,  ЗНО відмінять на догоду грошовитим, щоб купувати своїм чадам оцінки, дипломи і доступ до освіти, то я, як профспілковець і мати трьох доньок,  котрі вступили у виші завдяки незалежному тестуванню, буду серед тих, хто вийде на акції протесту.

Проблемою вчителя тепер, додає Людмила Мар’янівна, є те, що Міністерство освіти ще досі не розробило типові матеріали для  вчителів для якісного навчання, контролю знань в онлайн режимі. Тож кожен вчитель робить це на свій розсуд: хто дає важкі завдання, хто легкі, немає спільного знаменника  оцінки результатів дистанційного навчання і, відповідно, якості роботи вчителя і учня. Не найкраща якість чи повна відсутність інтернету, незабезпеченість педагогів та учнів комп’ютерами, ускладнюють процес навчання.

На найближчому порядку денному районного профлідера - оздоровлення і відпочинок спілчан та їх дітей. На її думку, найпопулярнішим і оправданим в усіх відношеннях, буде цьогоріч сімейний відпочинок, дітей – з батьками. Це найвідповідальніше. Сподіваються на відпочинок у Трускавецькому вчительському «Проліску» та оздоровчих базах Львівської політехніки.

Чимало питань потрібно вирішувати у процесі проведення адмінреформи, за якою  буде утворено три ОТГ: Золочівську, Глинянську, Поморянську. Глинянська ОТГ мала б увійти до району Львова. У перспективі до Золочівського району мають увійти Перемишляни, Буськ і Броди. Людмила Бохна працює над тим, щоб для Профспілки і спілчан ці переміни  не перетворилися у хаотичні втрати, насамперед під галас, як це зазвичай буває, не зазнали  соціально-правових утисків.                                                                                                                                           Ольга Лобарчук

На фото: Людмила Бохна ( перша справа) зі своїм активом у Львівському профспілковрсу Будинку вчених