Міністерство – Профспілка: співпраця в інтересах освітян
15.09.2020

За документами і цифрами потрібно бачити людину – вихователя, учителя, викладача, з його проблемами і переживаннями.

Із таким лейтмотивом 14 вересня 2020 року відбулася двостороння робоча зустріч соціальних партнерів – ЦК Профспілки працівників освіти і науки України та Міністерства освіти і науки України – для обговорення питань освітянського бюджету на наступний рік та шляхів фінансування галузі нині.

Профспілкову сторону представляли Георгій Труханов – Голова Профспілки працівників освіти і науки України, члени Бюро – заступники Голови Профспілки Сергій Романюк, Любов Гарбаренко, Володимир Цвих, Ольга Чабанюк.

Від галузевого міністерства участь у роботі взяли Сергій Шкарлет – в.о. Міністра освіти і науки України, заступник міністра Світлана Даниленко, помічник директора Інституту освітньої аналітики Ольга Щеглова, в.о. директора департаменту фінансування державних і загальнодержавних видатків Оксана Ткаченко.

Також участь у заході взяв голова Ради ректорів Київського вузівського центру, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Петро Куліков.

На початку зустрічі Сергій Шкарлет зазначив, що міністерство – партнер Профспілки у питаннях підвищення соціальних стандартів для освітян і підтримує спільне і конструктивне відпрацювання документів щодо фінансових механізмів підняття заробітних плат педагогам.

Голова Профспілки Георгій Труханов озвучив ряд питань, які на сьогодні потребують прийняття спільних і виважених рішень. Серед них – видатки на освіту та їх раціональне використання, підвищення заробітних плат освітян у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати, питання захисту та безпеки учителів та викладачів у час пандемії, нормативного забезпечення організації навчального процесу тощо.

У підсумку робочої зустрічі соціальні партнери домовилися координувати подальші спільні дії у вирішення окреслених завдань поетапного виконання норм законодавства про освіту у питаннях оплати праці педагогів та науковців.