Інформація з проблемних питань для зустрічі з депутатами Верховної Ради України
22.02.2021

Проблема:

Недосконалий формульний розрахунок освітньої субвенції, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 6 від 14.01.2015 року, призвів до дефіциту коштів, які спрямовані згідно Закону «Про державний бюджет України на 2021 рік» до територіальних громад області. Зокрема, формула не враховує у повному обсязі розрахункової наповнюваності класів для громад з різним відсотком сільського населення у складі міських територіальних громад, а також Формула не передбачає видатків на оплату годин індивідуального навчання, організацію груп подовженого дня, оплати замін та ін.  За даними територіальних громад, до завершення поточного року не вистачає 230 млн. грн. - коштів освітньої субвенції. Внаслідок дефіциту коштів освітньої субвенції педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти в окремих територіальних громадах відбувається зменшення надбавки за престижність педагогічної праці, що викликає обурення у працівників.

Вирішення:

• перегляд постанови КМУ № 6 від 14.01.2015 та, відповідно, внесення змін до Закону «Про державний бюджет України на 2021 рік» у частині збільшення обсягів освітньої субвенції територіальним громадам.

• внесення змін до постанови КМУ № 373 від 23.03.2011 року «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів» у частині встановлення надбавки за престижність праці педагогічним працівникам у фіксованому розмірі 30 відсотків (на даний час розмір надбавки від 5 до 30 відсотків).

Проблема:

Законом України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX допущено дискримінацію педагогічних працівників, у тому числі керівників закладів загальної середньої освіти, за віковою ознакою в сфері праці.

Абзацом третім частини 2 статті 22 закону передбачено, що педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років.

У своєму висновку від 15.05.2019 до законопроєкту за реєстр. № 10204 від 05.04.2019р. Головне управління, окрім іншого, також зазначало, що деякі норми цього проєкту, зокрема, щодо переведення на роботу педагогічних працівників, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, на умовах строкового трудового договору строком від одного до трьох років, порушують принцип рівності трудових прав громадян та є дискримінаційними, а також суперечать ст. 4 Конвенції Міжнародної організації праці від 1982 року № 158 «Про припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця» (ратифіковано Верховною Радою України 04.02.1994), відповідно до якої «трудові відносини з працівниками не припиняються, якщо тільки немає законних підстав для такого припинення, пов’язаного із здібностями чи поведінкою працівника або викликаного виробничою потребою підприємства, установи чи служби)». Враховуючи те, що відповідні зауваження не були враховані під час прийняття вищезазначеного Закону, Головне управління погоджується з виключенням абз. 3 ч. 2 ст. 22, пп.пп. 1, 2 п. 3 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону з його тексту, як це пропонується у законопроєкті.»

Вирішення:

- зареєстровані законопроєкти № 3430 від 05.05.2020 року та № 3430 -1 від 21.05.2020 року, які доцільно підтримати.

- Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України розробила законопроєкт ( більш конкретний ) для врегулювання на законодавчому рівні цього питання і просить його підтримати.

Проблема:

фактично не відбувається наближення розмірів посадових окладів до рівня визначених ст. 61 Закону України «Про освіту», згідно якого посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат.

Вирішення:

• забезпечити збільшення посадових окладів, у тому числі включення надбавки за престижність праці педагогічним працівникам у розмірі 30 відсотків, яка передбачена постановою Кабінету Міністрів України № 373 від 23.03.2011 року у розмірі посадового окладу

Проблема:

створення Центрів професійного розвитку педагогічних працівників та недопущення їх ліквідації в територіальних громадах.

Вирішення:

Розглянути питання спрямування додаткової субвенції на фінансування Центрів професійного розвитку педагогічних працівників.

Проблема: забезпечення прав учнів сільських та селищних територіальних громад на охоплення позашкільною освітою.

Вирішення: запровадження окремої дотації місцевим бюджетам сільських та селищних територіальних громад на утримання позашкільних закладів освіти.