Президія та Пленум ЦК Профспілки у Львові
14.11.2014

11.11.2014 р. Лідери освітянських профспілок України зібралися у Львові

11 листопада 2014 року відбувся круглий стіл з питань внутрішньоспілкової діяльності, організований в рамках пленуму Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України. Нагадаємо, представники освітянської профспілки з усієї України прибули до Львова для обговорення нагальних питань.

Розпочав зустріч голова профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов, який привітав присутніх й окреслив схему роботи наступних трьох днів. Георгій Федорович поділився думками щодо політичної ситуації в Україні та її впливу на діяльність профспілок.

В рамках заходу також обговорили ситуацію у східних областях України, адже там теж функціонують профспілки. Перед присутніми виступила член президії ЦК Профспілки голова Донецької обласної організації Профспілки Ася Горшкова. Ася Семенівна зазначила, що, незважаючи на складну ситуацію, у Донецькій області відбуваються звіти й вибори. «Я не розповідатиму Вам, що коїться, коли йде війна. Це треба відчути і прожити. Наше завдання сьогодні – втримати і зберегти профспілкову організацію», - поділилася Ася Семенівна.

Впродовж круглого столу також обговорили проведення звітно-виборних конференцій. Зокрема, Георгій Труханов наголосив на тому, що профспілчани уже повинні працювати над Статутом організації і формувати напрями роботи.

12.11.2014 р. Відбувся семінар «Глобальна програма із захисту домашніх працівників мігрантів: коридор Україна – Польща»

12 листопада 2014 року в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка Центральний комітет профспілки працівників освіти і науки України провів семінар на тему «Глобальна програма із захисту домашніх працівників мігрантів: коридор Україна – Польща».

З вітальним словом виступив Перший проректор Університету Василь Височанський. Василь Степанович побажав учасникам семінару плідної роботи і гарних результатів.

Привітала присутніх і директор Департаменту освіти та науки Львівської обласної державної адміністрації Олександра Небожук. Олександра Іванівна заакцентувала увагу на завданнях департаменту і побажала учасникам семінару результативних рішень.

З презентацією про українсько-польський міграційний коридор виступила представник Міжнародної організації праці (далі – МОП) Тетяна Міненко. Тетяна Орестівна зазначила, що саме Львів є найбільшим постачальником міграційної сили для республіки Польща. «На превеликий жаль, ми не можемо забезпечити українців достойною роботою і достойним навантаженням. Відповідно до статистики найбільшу кількість мігрантів становлять таки освічені люди», - додала Тетяна Міненко. Вона також наголосила на тому, що профспілки стануть рушійною силою для захисту населення у роботі з цим напрямком. Впродовж семінару обговорили також  легальні канали працевлаштування українців за кордоном, укладенння відповідних договорів.

Зі змістом 189-ої Конвенції МОП «Про гідну працю для домашніх працівників» ознайомив присутніх Сергій Курилкін. Заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Галина Долішня також долучилася до діалогу. За її словами, профспілки не рекламують роботу за кордоном, однак повинні допомагати своїм працівникам уникнути неприємних ситуацій.

13.11.2014 р. Пленум ЦК Профспілки освітян

13 листопада 2014 року у Львівському Будинку Вчених відбувся VIII пленум Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України.

Голова ЦК профспілки освітян Георгій Труханов виступив з інформацією про хід виконання основних напрямів діяльності профспілки працівників освіти і науки України на 2011-2015 роки. Георгій Федорович зазначив, що Центральний комітет та територіальні профспілкові органи у непростий для країни час вживали належних заходів для захисту соціально-економічних прав та інтересів спілчан, усіляко сприяли роботі навчальних закладів і установ освіти.

Серед важливого те, що станом на 1 січня 2014 року Профспілка нараховувала у своїх лавах 1 млн. 949 тисяч членів. Проте, через анексію Криму, фактично втратили зв'язок з галузевою Профспілкою Кримська республіканська та Севастопольська міська організації, в яких перебувало близько 75 тисяч спілчан.

Окрім того, співпраця з органами влади сприяла щорічному збільшенню обсягів видатків на освіту, зокрема з 86,3 млрд. грн. - у 2011 році до 110, 9 млрд. грн. - у 2014 році, що становило відповідно 6,6% та 7% від ВВП.

Разом з тим, попри вжиті заходи, не вдалося домогтися від владних структур дотримання в повній мірі процедури погодження проектів нормативно-правових актів, зокрема й подання на розгляд Верховної Ради України проекту закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік». За інформацією з Мінфіну розгляд законопроекту «Про Державний бюджет України на 2015 рік та зміни до законодавства України, спрямовані на реалізацію Програми Кабінету Міністрів України «Відновлення України» відкладено до прийняття Законів України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин)», «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів (щодо податкової реформи)», «Про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці».

Перед присутніми виступила також заступник голови Профспілки Любов Гарбаренко, яка винесла на обговорення внесення змін та доповнень до Статуту галузевої профспілки та окреслила хід проведення звітно-виборних конференцій у первинних профспілкових організаціях. Любов Андріївна зазначила, що вже проведено більше 50% конференцій. Окрім того, заступник голови додала, що в листопаді 2015 року планують провести VIII з’їзд галузевої профспілки.

Наостанок перед учасниками пленуму виступила голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Марія Яцейко. Марія Григорівна подякувала усім за теплі враження і активність. «Попри ситуацію в державі, нам вдається працювати, адже від профспілок зараз багато залежить», - зазначила Марія Яцейко. Окрім того, голова ЛООППОН побажала присутнім, аби наступний пленум ЦК профспілки проходив уже в мирний час.

Три дні промайнули надто швидко. Впродовж цього часу лідери освітянської профспілки України мали можливість не лише подискутувати, прийняти усі необхідні постанови, а й, бодай частково, насолодитися величчю Львова – його сонцем і справжністю. А це, погодьтеся, надихає…