Хто працює по совісті
17.12.2014

У Трускавецькій міській організації освіти і науки, яка налічує 12 первинок і понад 650 спілчан, відбулася звітно-виборна конференція. Її тон несподівано і ще заздалегідь, каже міський профлідер Марія Ігорівна Заміщак, задав дивний телефонний дзвінок до фінансового органу міста. Його автор представилася іменем голови міської освітянської організації і, не дуже добираючи слів, пригрозила начальству показати, де раки зимують, якщо не виплатять належних відсотків за сумлінну працю і престижність вчительської праці.

В міськраді не повірили в авторство того дзвінка тільки тому, що всім  відома не лише твердість Марії Ігорівни у відстоюванні соціальних інтересів своїх спілчан, але й манера поведінки при цьому – інтелігентність і переконлива аргументованість. А тут був авантюризм. Коли про це на всяк випадок їй це повідомили і уточнили позиції, Заміщак чесно призналася: тоді не дзвонила, але з кінцевою метою того дзвінка згідна.

Про себе подумала: треба і такого авторитету не цуратися. Люди їй вірять,мабуть, більше, ніж собі.  Значить треба вселяти віру у них самих, у кожного.

В цьому допомагають колеги з обласної і Центрального Комітету галузевої профспілки. Адже першими довели до відома спілчан про підкилимні ігри влади і посягаєння на соціальні стандарти освітянина тією ж відсутністю соціального пакету в концепції розвитку освіти і науки на 2015- 2025 роки, намагання провести низку антиконституційних змін до Законів України і Конституції. Саме про це повели мову на конференції з міським та обласним профлідером, яка брала участь у заході, Марією Яцейко,  обрані на звітно-виборну конференцію представники спілчан Трускавця – голова профспілкового комітету Будинку учнівської творчості Олег Осійчук, заступник голови первинної профспілкової організації Трускавецької ЗОШ 1-3 ст. Петро Пронів.

Олег Романович попросив сприяння і поставив гостро питання про те, щоб віддали трускавецькій освіті забрані в неї у свій час приміщення.

В роботі конференції брав участь голова міського відділу освіти Михайло Шубак. І це теж стимулювало профспілковий актив говорити про наболіле відверто з надією, що будуть почуті, особливо в тому, що разом з міською і обласною організацією своєї громадської організації готові в цих складних економічних умовах тримати свою тверду позицію в обороні соціальних прав і стандартів.

З таким активом, сказала Марія Заміщак, я працюю по совісті. Зроблено чимало, а ще більше маємо до роботи. У стержневій доповіді на конференції зазначила:

П’ять років від ХІI звітно – виборної конференції показав неспроможність держави забезпечити дотримання основних конституційних прав працюючих. Цей звітний період був найважливішим і  найскладнішим для всіх нас не тільки у матеріальному, але й у моральному плані.  Наша конференція відбувається  в умовах кризових явищ у соціально-економічній сфері та змін в суспільно-політичному житті. Стратегія профспілки залишається незмінною – захист прав та інтересів спілчан, розв’язання складних трудових та соціально – економічних проблем у суспільстві, подальший розвиток освітньої галузі.

Попереду нас чекає складний і відповідальний  період. Звісно, це вимагає високої згуртованості і мобільності профспілкових організацій. Тільки у  міцному соціальному партнерстві з відділом освіти Трускавецької міської ради можемо добитися реальних позитивних результатів на користь освітянина, всього народу України.

Після предметного обговорення стержневої доповіді і виступу на конференції обласного профлідера Марії Яцейко, делегати обрали виконавчі органи міської громадської організації, делегатів на травневу обласну звітно-виборну профспілковву освітянську конференцію. Одностайно проголосували за  кандидатуру на міського профспілкового лідера в особі  Марії Ігорівни Заміщак. Запропонували для обрання на наступну каденцію   головою обласної організації освітянської профспілки кандидатуру Марії Яцейко.