Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Нелегка профспілкова ноша в боротьбі за права освітян
20.09.2024

 



19 вересня 2024 року відбулось розширене онлайн-засідання Президії Львівської обласної організації профспілки працівників освіти  і науки України та нарада-семінар. У засіданні Президії взяли участь голови міських, районних, територіальних, об’єднаних територіальних профспілкових організацій, первинних профспілкових організацій працівників та студентів закладів вищої, фахової передвищої, професійно-технічної освіти, первинних профспілкових організацій, що безпосередньо підпорядковані обласній організації Профспілки.

На президії розглянуто ряд важливих питань.

Голова Львівської обласної організації Профспілки Марія Яцейко зазначила, що видатки на оплату праці працівників бюджетної сфери розраховано як в державному, так і в переважній більшості місцевих бюджетів з урахуванням посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС у розмірі - 3600 грн.. Кабінет Міністрів України фактично проігнорував зазначені норми та розрахунки і не підвищив І тарифний  розряд ЄТС з 1 квітня 2024 року до рівня 3600 грн.

У зв’язку з цим на засіданні Ради Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України підтримано ініціативу створення та реєстрації на сайті Кабінету Міністрів України петиції з вимогою  до Кабінету Міністрів України прийняття рішення про підвищення І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки до  розміру  3600 грн.

Марія Григорівна в черговий раз наполегливо закликала профспілкових лідерів активізувати роботу щодо поширення інформації про петицію серед працівників освітньої галузі та сприяти якнайшвидшому підписанню даної петиції, адже від цього залежить майбутнє освітян.

Завідувач відділу організаційної та інформаційної роботи Галина Долішня зупинилася на питаннях, що виникають під час проведення звітно-виборних  зборів і конференцій. Ознайомила присутніх із зразками документів, які необхідні для проведення звітів і виборів; звернула увагу на дотримання термінів проведення звітно-виборних зборів і конференцій; наголосила на необхідності кадрового резерву на голів профспілкових організацій; проаналізувала стан формування електронних списків членів профспілки з метою впорядкування інформації про належність до профспілки.

Заступник голови обласної організації Профспілки Мар’ян Калин доповів про активізацію роботи організаційних ланок Профспілки щодо підвищення рівня заробітних плат педагогічним та науково-педагогічним працівникам та ознайомив присутніх із проєктом постанови Президії «Про спільну роботу Львівської обласної, територіальних та первинних профспілкових організацій профспілки працівників освіти і науки України щодо підвищення рівня заробітних плат працівників закладів та установ освіти у 2024 році».

Мар’ян Миронович зазначив, що зусилля профспілки і надалі мають бути спрямовані на реалізацію законодавчих норм в частині розміру заробітних плат працівникам галузі. Масові звернення організаційних ланок Профспілки, підтримка петицій, звернення до депутатів місцевих рад, активізація проблеми рівня заробітних плат у соціальних мережах на сьогодні залишаються правовими та, фактично, єдиними способами впливу на органи вищої влади.

Члени Президії підтримали звернення Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України до органів державної влади із зауваженнями та пропозиціями стосовно обсягів фінансування галузі освіти, фінансового забезпечення оплати праці педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників закладів та установ освіти, розподілу обсягів освітньої субвенції місцевим бюджетам, розміру мінімальної заробітної плати, розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС, стипендіального забезпечення, неприпустимості зупинення норм частини другої статті 61 і частини першої статті 57-1 Закону України «Про освіту» та прийняли аналогічне звернення від Президії Львівської обласної організації Профспілки.

Юрисконсульти обласної організації Профспілки Мар’яна Щедрик та Василь Корчинський ознайомили членів Президії з проєктом постанови «Про правове врегулювання надання та порядок використання відпусток працівникам закладів освіти в умовах воєнного стану». Було зосереджено увагу на змінах у законодавстві про відпустки. Зокрема, роз’яснено порядок надання щорічних основних і додаткових відпусток, відпусток без збереження заробітної плати працівникам закладів освіти.

Завідувач фінансового відділу - головний бухгалтер Ганна Березовська привернула увагу присутніх до активізації роботи ревізійних комісій та важливості їх ролі у проведенні звітно-виборної кампанії. Прозвітувала про виділення благодійної допомоги членам профспілки та їх сім’ям, що постраждали внаслідок воєнних дій на фронті та ракетних обстрілів в тилу.

За результатами обговорення від Президії скеровано звернення до органів державної влади про підвищення рівня заробітних плат педагогічних і науково-педагогічних працівників.

https://petition.kmu.gov.ua/petitions/7065


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia