Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Атаки на енергетичну інфраструктуру України: шкода цивільному населенню
24.09.2024

 



Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зробила аналіз щодо атак на енергетичну інфраструктуру України та їхню шкоду цивільному населенню. 

У аналізі зокрема наголошується, що окрім безпосередніх наслідків дефіциту електроенергії, непрямі наслідки дефіциту електроенергії вплинуть на цивільне населення по-різному.

Негативні наслідки триватимуть місяцями, а можливо, й роками, оскільки для ремонту потрібне технічно складне обладнання, яке потрібно замовити, виготовити та доставити, що потребує часу.

Наслідки ймовірно посиляться протягом наступної зими, коли холодна погода і коротший світловий день збільшать попит на електроенергію на 20-25%. Це призведе до ще більших розривів між споживанням та наявністю електроенергії, що спричинить додаткові перебої в постачанні.

Наскільки серйозно цивільне населення постраждає від перебоїв з електропостачанням взимку, залежить від кількох факторів. Якщо нові атаки призведуть до тривалих аварійних відключень, наслідки можуть бути серйозними.

В Україні 1,7 мільйона дітей частково або повністю навчаються онлайн через ризики безпеки, пов'язані з конфліктом. 

У липні 2024 року за оцінками ЮНІСЕФ, через перебої в електропостачанні щомісяця втрачалося від 78 до 311 мільйонів годин навчання. 

Сукупний вплив бойових дій та дефіциту електроенергії негативно позначається на можливостях дітей отримувати якісну освіту. 

Висновки та рекомендації

Міжнародне гуманітарне право ґрунтується на трьох основних принципах захисту цивільного населення та цивільних об’єктів: розрізнення, пропорційності і запобіжності. Атаки збройних сил росії наелектроенергетичну інфраструктуру України, ймовірно, порушують усі три принципи.

  • рф:

Негайно припинити напади на критично важливу для цивільного населення України інфраструктуру електроенергетики.

  • Українській владі:

Продовжувати зусилля з пом’якшення наслідків надзвичайних ситуацій і підготовки до зимового періоду, а також з довгостроковим стратегічним плануванням в сфері виробництва електроенергії та стабільності енергетичної мережі;

Приділяти постійну увагу та підтримку групам населення, які найбільше постраждали від дефіциту електроенергії, включаючи літніх людей, осіб з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб.

  • Міжнародній спільноті:

Підтримувати зусилля з ремонту та відновлення потужностей для виробництва та передачі електроенергії для задоволення коротко-, середньо- та довгострокових потреб населення;

Приділяти увагу та надавати гуманітарну допомогу населенню, яке постраждало від атак на енергетичну інфраструктуру, включаючи внутрішньо переміщених осіб;

Підтримувати зусилля щодо притягнення до відповідальності за порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, включаючи напади на об’єкти електроенергетичної інфраструктури.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia