Якість освіти – показник комплексний
26.08.2015

Автор: Ольга Лобарчук

Розширене засідання колегії освіти відбулося вже традиційно в одному з кращих закладів профтехосвіти Львова - училищі № 27 готельного та ресторанного сервісу. Учасник цього засідання – член колегії Міністерства освіти з напрацювання нових законів галузі екс-начальник  обласного управління освіти Павло Хобзей у виступі зауважив: ось живий приклад, коли умови для всіх однакові (нелегкі, тобто, -авт), а цей освітній заклад щороку демонструє позитивні зміни. Так,  бо у господарці країни сфера послуг - чи не єдина витребувана серед сфер комплексу економіки, який би мав працювати на бюджетну сферу. Чого, на жаль, нема. То й мусять освітяни задовільнятися частковостями в фінансуванні, попри те, що, для прикладу, та ж Львівщина цьогоріч має значний творчий поступ – перша, навіть попереду столиці, – там 16, у нас -18 учнів чотирьохсотбальників за результатами ЗНО.  За учнівськими науково-дослідними роботами теж попереду всіх областей, 112 учнів зі 113 своїми наставниками - переможці Всеукраїнських олімпіад. Матимуть зустріч з обласною і вищою виконавчою владою держави, виділено 413 тисяч на преміювання. Львівська Політехніка і Франковий університет серед тих в Україні, де найбільше студентів хочуть вчитися,  є бажаючі зі Східної Європи. Все це втішні фрагменти на фоні головного негативного показника – загального недофінансування освіти – до кінця року бракує 252 млн. грн., який зазіхає на законні освітянські доплати.

Про це сказала у своєму виступі на цьогорічній розширеній серпневій колегії голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Марія Яцейко. Заступник голови облдержадміністрації Юрій Підлісний, вітаючи освітян з новим навчальним роком і переконливими успіхами в масштабах держави, теж визнав неспіввідносність розмірів вчительської праці і зарплати.

Марія Григорівна наголошувала про дотримання розпорядження ОДА відносно не менше 50 відсотків винагороди освітянам за сумлінну працю. Районні і міські профлідери на місцевих засіданнях колегій, як то в Самбірському районах, профлідер і районний депутат Ірина Цуприк, в Сколівському - Володимир Мотрунич гостро ставили питання про індексацію зарплат на фоні галопуючого зростання цін і тарифів, рівень доплат, на які постійно ставить засідки влада.

В Дрогобичі і Трускавці не забезпечена індексація зарплат ще з січня цього року, констатувала профлідер освітян Львівщини.В Жидачівській райдержадміністрації постійно намагаються зекономити на скупих статках освітян.

На загал зміни в освіті кермують до зниження матеріального забезпечення і вчителя, і навчального закладу. Тому, крім поданого громадською організацією Звернення розширеної колегії освітян Львівщини до органів влади, було запропоновано із залу – начальником Сокальського управління освіти Романом Монастирським - прийняти окреме Звернення до Кабміну про індексацію зарплат. Пропозиція була підтримана одноголосно.

Роботодавці в цій ситуації стають справді активними соціальними партнерами професійної спілки.

Директор Будинку учнівської творчості Галичини Олег Кузик наголосив, що в новому проекті Закону про освіту незрозумілиий і невизначений статус позашкільних закладів, і лише стараннями прфспілки та народного депутата Лілії Гриневич чіткіше в цьому плані виписана стаття 16. Однак така новація закону, як сертифікація якості праці вчителя, яка передбачається для визначення рівня зарплати,  не торкається педагогів, які працюють в позашкільних закладах.  Механізм сертифікації не вповні зрозумілий, тому профспілка мала би бути  учасником цього механізму для збалансування інтересів і справедливості оцінки праці вчителя. На чому доведеться зосередитися.

Залишаються неясності в долі і ролі методичних кабінетів. З виступу директора Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Романа Шияна  зрозуміли: новий закон про освіту заносить над методичною службою дамоклів меч. Тож виходять з пропозицією про їх функціонування в містах, районах як некомерційних (неприбуткових) організацій. Методист, сказав доповідач, відходить від предметного підходу і відповідає за галузь.(І тут виникає маса знаків запитань –авт.)  Словом, ще гадають на пальцях, поки не стане реальністю адмінреформа, на яку намагаються попередньо орієнтуватися.

В суті реорганізації методичної служби не останнє слово за профспілкою.

«Профспілковими» - соціально спрямованими були виступи представника реорганізованої Держпраці Івана Луцика, який наголосив на пріоритетності профілактичних заходів у питаннях охорони праці, і начальника відділу санепіднагляду Мирослави Опаровської. Вона запросила освітян до співпраці з цією теж реорганізованою структурою. Судячи зі змісту виступу п. Мирослави про організацію, реорганізовану на позитив, яка вже нікого не штрафує, але всіляко сприяє, щоб умови перебування працівників і учнів у стінах навчального закладу максимально сприяли здоров’ю учасників процесу. Тільки здорова нація, наголосила гостя, може бути розумною.

Телефон санепідстанції для консультацій і допомоги -0678107225, з охорони праці – 0673401987.

Директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олександра Небожук, серед пріоритетів на наступний 2015-2016  навчальний рік, окреслила завдання якісної освіти і праці вчителя, якісної мережі шкіл, економії енергоносіїв і освоєння коштів, які починають надходити в область на завершення 67 недобудованих об’єктів у зв’язку з організацією і новими повноваженнями місцевих громад та адмінреформою.

Подальший розвиток дошкілля і вирішення проблем із забезпеченням підручників учнів молодших класів, зокрема. До початку навчального року вони зможуть якийсь час користуватися електронними варіантами в мережі Інтернет, на сайті управління освіти.

Утримання автобусів-школяриків, комп’ютеризація шкіл, якість навчання і його організація в старшій школі, що теоретично в новому законі про освіту виписано, та практика задає свої непрості питання, причому зі специфікою в кожному населеному пункті.

Цьогоріч День знань на Львівщині відсвяткують разом зі своїми батьками 1800 першокласників та 600 тисяч нових учнів, зазначила на завершення роботи розширеної колегії головний роботодавець області.