Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Якість освіти – показник комплексний
26.08.2015

Автор: Ольга Лобарчук

Розширене засідання колегії освіти відбулося вже традиційно в одному з кращих закладів профтехосвіти Львова - училищі № 27 готельного та ресторанного сервісу. Учасник цього засідання – член колегії Міністерства освіти з напрацювання нових законів галузі екс-начальник  обласного управління освіти Павло Хобзей у виступі зауважив: ось живий приклад, коли умови для всіх однакові (нелегкі, тобто, -авт), а цей освітній заклад щороку демонструє позитивні зміни. Так,  бо у господарці країни сфера послуг - чи не єдина витребувана серед сфер комплексу економіки, який би мав працювати на бюджетну сферу. Чого, на жаль, нема. То й мусять освітяни задовільнятися частковостями в фінансуванні, попри те, що, для прикладу, та ж Львівщина цьогоріч має значний творчий поступ – перша, навіть попереду столиці, – там 16, у нас -18 учнів чотирьохсотбальників за результатами ЗНО.  За учнівськими науково-дослідними роботами теж попереду всіх областей, 112 учнів зі 113 своїми наставниками - переможці Всеукраїнських олімпіад. Матимуть зустріч з обласною і вищою виконавчою владою держави, виділено 413 тисяч на преміювання. Львівська Політехніка і Франковий університет серед тих в Україні, де найбільше студентів хочуть вчитися,  є бажаючі зі Східної Європи. Все це втішні фрагменти на фоні головного негативного показника – загального недофінансування освіти – до кінця року бракує 252 млн. грн., який зазіхає на законні освітянські доплати.

 Про це сказала у своєму виступі на цьогорічній розширеній серпневій колегії голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Марія Яцейко. Заступник голови облдержадміністрації Юрій Підлісний, вітаючи освітян з новим навчальним роком і переконливими успіхами в масштабах держави, теж визнав неспіввідносність розмірів вчительської праці і зарплати.

 Марія Григорівна наголошувала про дотримання розпорядження ОДА відносно не менше 50 відсотків винагороди освітянам за сумлінну працю. Районні і міські профлідери на місцевих засіданнях колегій, як то в Самбірському районах, профлідер і районний депутат Ірина Цуприк, в Сколівському - Володимир Мотрунич гостро ставили питання про індексацію зарплат на фоні галопуючого зростання цін і тарифів, рівень доплат, на які постійно ставить засідки влада.

В Дрогобичі і Трускавці не забезпечена індексація зарплат ще з січня цього року, констатувала профлідер освітян Львівщини.В Жидачівській райдержадміністрації постійно намагаються зекономити на скупих статках освітян.

На загал зміни в освіті кермують до зниження матеріального забезпечення і вчителя, і навчального закладу. Тому, крім поданого громадською організацією Звернення розширеної колегії освітян Львівщини до органів влади, було запропоновано із залу – начальником Сокальського управління освіти Романом Монастирським - прийняти окреме Звернення до Кабміну про індексацію зарплат. Пропозиція була підтримана одноголосно.

 Роботодавці в цій ситуації стають справді активними соціальними партнерами професійної спілки.

Директор Будинку учнівської творчості Галичини Олег Кузик наголосив, що в новому проекті Закону про освіту незрозумілиий і невизначений статус позашкільних закладів, і лише стараннями прфспілки та народного депутата Лілії Гриневич чіткіше в цьому плані виписана стаття 16. Однак така новація закону, як сертифікація якості праці вчителя, яка передбачається для визначення рівня зарплати,  не торкається педагогів, які працюють в позашкільних закладах.  Механізм сертифікації не вповні зрозумілий, тому профспілка мала би бути  учасником цього механізму для збалансування інтересів і справедливості оцінки праці вчителя. На чому доведеться зосередитися.

 Залишаються неясності в долі і ролі методичних кабінетів. З виступу директора Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Романа Шияна  зрозуміли: новий закон про освіту заносить над методичною службою дамоклів меч. Тож виходять з пропозицією про їх функціонування в містах, районах як некомерційних (неприбуткових) організацій. Методист, сказав доповідач, відходить від предметного підходу і відповідає за галузь.(І тут виникає маса знаків запитань –авт.)  Словом, ще гадають на пальцях, поки не стане реальністю адмінреформа, на яку намагаються попередньо орієнтуватися.

В суті реорганізації методичної служби не останнє слово за профспілкою.

 «Профспілковими» - соціально спрямованими були виступи представника реорганізованої Держпраці Івана Луцика, який наголосив на пріоритетності профілактичних заходів у питаннях охорони праці, і начальника відділу санепіднагляду Мирослави Опаровської. Вона запросила освітян до співпраці з цією теж реорганізованою структурою. Судячи зі змісту виступу п. Мирослави про організацію, реорганізовану на позитив, яка вже нікого не штрафує, але всіляко сприяє, щоб умови перебування працівників і учнів у стінах навчального закладу максимально сприяли здоров’ю учасників процесу. Тільки здорова нація, наголосила гостя, може бути розумною.

Телефон санепідстанції для консультацій і допомоги -0678107225, з охорони праці – 0673401987.

Директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олександра Небожук, серед пріоритетів на наступний 2015-2016  навчальний рік, окреслила завдання якісної освіти і праці вчителя, якісної мережі шкіл, економії енергоносіїв і освоєння коштів, які починають надходити в область на завершення 67 недобудованих об’єктів у зв’язку з організацією і новими повноваженнями місцевих громад та адмінреформою.

 Подальший розвиток дошкілля і вирішення проблем із забезпеченням підручників учнів молодших класів, зокрема. До початку навчального року вони зможуть якийсь час користуватися електронними варіантами в мережі Інтернет, на сайті управління освіти.

Утримання автобусів-школяриків, комп’ютеризація шкіл, якість навчання і його організація в старшій школі, що теоретично в новому законі про освіту виписано, та практика задає свої непрості питання, причому зі специфікою в кожному населеному пункті.

 Цьогоріч День знань на Львівщині відсвяткують разом зі своїми батьками 1800 першокласників та 600 тисяч нових учнів, зазначила на завершення роботи розширеної колегії головний роботодавець області.


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia