Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Навчання, і не тільки, на постійно діючому семінарі
04.02.2016

 

Перше заняття постійно діючого семінару профактиву в новому 2016-му у Львівській обласній організації профспілки працівників освіти і науки України відбулося після рішень Пленуму Центрального Комітету цієї галузевої громадської організації. В його постанові стрижневою ниткою проходить завдання всіх організацій профспілкової структури на дії такого соціального партнера, як влада, яка «в порушення Регламенту роботи Верховної Ради  і вимог Бюджетного Кодексу України в ніч на 24 грудня 2015-го року прийняла антисоціальні Закони України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України № 911 та «Про Державний бюджет України на 2016 рік» № 928, який подано Кабміном з порушенням домовленостей Сторін Генеральної Угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 -2012 роки... Обсяги видатків на освіту не відповідають гарантованим статтею 61 «Закону про освіту». Змінами до законів України « Про пенсійне забезпечення, « Про місцеве самоврядування в Україні» Про індексацію грошових доходів населення», «Про державну службу» підвищено пенсійний вік виходу на пенсію за вислугу років, продовжено обмеження прав працюючих пенсіонерів, підвищено поріг індексації до 103%, зменшено коло осіб на отримання соціальної стипендії....»

Мінфін підготував нещодавно ще один проект « Про вдосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ і державної соціальної допомоги», яким обмежує коло банків – тільки державні, що виплачуватимуть кошти бюджетникам, освітянам у тому числі. Що може, у разі прийняття цього документу, призвести до чергових ускладнень через неспроможність обслуговування цими банками великої кількості людей, отже і довготривалих затримок з виплатами.

Словом, на цій робочій нараді, як скаже голова обласної організації Марія Яцейко, було що обговорювати, шукаючи конструктивних рішень в діях профспілкової структури, враховуючи нові виклики, що ставить адмінреформа  - утворення територіальних громад як соціальних партнерів активно діючої  професійної громадської організації освітян.

  На порядок денний семінару було винесено 9 питань, в числі яких рішення Пленуму ЦК, і зміни в законодавстві,  діяльність районних та міських організацій в умовах створення об’єднаних територіальних громад, предметні питання атестації педпрацівників з урахуванням вже цьогорічного засідання атестаційної комісії ІІІ рівня, пролонгація колдоговорів і звітність про їх виконання, питання оплати праці, аналіз статистичної звітності та членство в профспілці, фінансові звіти та законодавчі зміни в зарплатні з початком нового року.

Доповіді підготували профлідер організації Марія Яцейко, заступник голови обласної організації галузевої профспілки, завідувач відділом соціально-економічного захисту та зарплатні Мар’ян Калин, завідувачі профільними відділами обласної організації Галина Долішня та Ганна Березовська, правовий інспектор Мирон Малярчин.

В сонмі цих важливих питань  був виступ  і діалог з присутніми  заступника начальника управління Пенсійного Фонду у Львівській області Світлани Іванівни Петрушко.

 Вона розповіла про нове в законодавстві пенсійному, зокрема щодо питань виходу на пенсію вчителів за вислугою років, віком в залежності від місяця і року народження – відповідна таблиця,  механізму нарахування пенсії за формулою розміру зарплатні та індексу стажу.

 Наголосила на правильності оформлення бухгалтерією первинних документів, за якими працівникові нараховується зарплата і за якими може прослідкувати профспілка. Йдеться, зокрема про назви посад – не тракторист, для прикладу, а майстер виробничого навчання в профтехосвіті, соціальний педагог, а не довільна, хоч і престижно означена назва посади, за якою при оформленні пенсії починаються проблеми, бо її не існує  у відповідному Переліку професій, що дають право на певні  пільги чи пенсію за вислугою років.

Гостя відповіла на запитання з залу. Для прикладу, про одноразову допомогу педпрацівникам в 10 окладів при виході на пенсію, яка не позбавляє при цьому права на подальшу працю. При упущеннях цю допомогу можна за наявних правових норм оформити згодом – із певним запізненням.

 Голови Миколаївської, Золочівської районних організацій Степанія Дубик та Людмила Бохна поділилися проблемами  і певним досвідом співпраці з головами новоутворених територіальних громад. За словами Людмили  Мар’янівни, яка очолює  Громадську колегію при Золочівській РДА, з готовністю йдуть на співпрацю, отримуючи певну допомогу і спільне вирішення проблем, часто ще законодавчо не врегульованих, за участю і допомогою профспілки освітян.

 Член Президії Жовківської районної організації  галузевої профспілки, голова первинної організації Звертівської ЗОШ 1-2ст. Галина Василівна Недомірко, яка вперше побувала на семінарі в обласній організації, заміняючи свого районного профлідера, сказала:

-          Я переконалася, яку масштабну роботу робить наша профспілка на всіх рівнях в дуже непростих соціальних умовах. Яка висока фаховість наших юристів, доступна і корисна розмова з представником управління Пенсійного Фонду. У наш час, коли кожен сам за себе, відчула: нам, освітянам, завдяки позиції професійної спілки, є до кого звернутися і відчути себе захищеним, відчути себе в спільноті. Як би то хоч по кілька, але щоб на таких семінарах побували наші пересічні спілчани?..

Керівництво обласної галузевої профспілки відреагувало на пропозицію голови Сихівської районної організації профспілки Львова Галини Борис надіслати роботодавцям і владі листи з витягом із відповідного Закону про представницькі повноваження  саме профспілки при підписанні Угод та інших документів соціального партнерства, яку задля угодовських позицій намагаються замінити на так звані Ради трудового колективу чи інші організації.


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia