Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Профспілка випереджає події
13.06.2016

 



Львівська обласна організація профспілки освіти і науки на завершення навчального року провела розширене засідання президії і паралельно - традиційний семінар-навчання голів районних, міських, первинних вищих навчальних закладів галузевої професійної громадської організації. Крім звиклих – оздоровлення, планового питання здійснення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства в освіті Бузеччини, обговорили практичні проблеми, з якими стикається освітянська профспілка в процесі здійснення в області адміністративної реформи. Йшлося про співпрацю з новостворюваними об’єднаннями територіальних громад. Обласна галузева  тут пішла з рятівним для своїх спілчан випередженням і в ногу з подіями. Районні організації галузевої профспілки за підмоги обласної структури зуміли налагодити співпрацю з ОТГ, а їх в області 16 з 88 запланованих, порівняно безболісно спрямувати в контрольоване русло фінансові стосунки і освітянську структуру відділів освіти, працевлаштування спілчан. На цій основі видано працівниками відділу соціально-економічного захисту та зарплати, оргвідділом під керівництвом голови обласної організації профспілки освіти і науки України Марії Яцейко «Збірник нормативно-правової бази та методичних рекомендацій функціонування законів про освіту в ОТГ». Цим правовим посібником забезпечено кожного профлідера,  ним зацікавились і керівники Об’єднаних територіальних громад, фінансисти.

Досвід роботи освітянської профспілки Львівщини вивчали колеги з Кіровоградщини.

Не все тут просто, але засадничим принципом є збереження первинки, яка навіть при несподіваному територіальному перекроюванні залишається колдоговірним та соцпартнерським cуб’єктом. Працюють у штатному режимі згідно профспілкової структури та статуту районні, міські організації (поділ на райони не ліквідований), налагоджуючи соцпартнерські стосунки з керівниками, виконавчими органами ОТГ.

Обласна галузева профспілка, наголошували у своєму виступі перед активом заступник голови обласної організації профспілки, досвідчений юрист Мар’ян Калин та правовий інспектор праці Мирон Малярчин, налагодила співпрацю на створення спільного позитивного результату,  і користь спілчан у тому числі, при проведенні цієї адмінреформи з Офісом реформ Львівської обласної держадміністрації - визначальним органом формування та функціонування ОТГ на Львівщині.

Працівники обласної галузевої профспілки разом зі своїм профлідером Марією Яцейко, юристами виїжджають чи не в кожну громаду для надання допомоги і консультацій, настільки цей процес складний і вимагає індивідуального підходу в кожному конкретному випадку, а, головне, поступовості, наголосив Мар’ян Миронович.

Ще одне стрижненве питання президії– про дотримання відділом освіти Буської райдержадміністрації законодавства про освіту, вивчалося тимчасовою комісією у складі профспілкових юристів та члена обласної Президії голови Червоноградської міської організації Миколи Колесника на місці. За словами головного доповідача Мирона Малярчина, побували в півтора десятка освітянських колективів, перевірили понад півтори тисячі фінансово-господарських та документів профспілкових засідань, щоб зробити висновки, надати методично- правову допомогу бухгалтерам, профактивістам та роботодавцям. За що, сказав завідувач Буського райвідділу освіти Богдан Глуховецький, виступаючи на на засіданні розширеної Президіїї обласної організації профспілки, до цієї перевірки ставляться не як до переважної більшості всіх інших. Ця, контролюючи, сприяє і допомагає роботі.

 Втім, каже, під час роботи тимчасової комісії були дискусії щодо реальності того, що вимагається і що зручно для вчителя, якому, щоб поставити свій підпис, ознайомитись з наказами треба їхати з села,  покидати певні, бува, нагальні справи. Однак там, де є співпраця, а така, на щастя,  спостерігається між профспілкою і роботодавцем, запевнила голова Буської районної організації Галина Сень, все вирішується у дискусіях і діалогах на користь вчителя.

Одна з основ, для прикладу, нібито й проста – жодне засідання Президії районної профорганізації не відбувається без участі головного районного роботодавця освітян Бузеччини. Сприймають подані ним корисні громадські ініціативи, регулярно слухають його звіти з колдоговору, що, за зауваженнями членів комісії, треба обов’язково вносити  у відповідну реєстраційну книгу районної організації профспілки.

 Колеги з інших районів задавали питання щодо практики бузчан в мінімізації оптимізації шкіл і скорочення техперсоналу, які  тут проходять в режимі максимального соціального захисту спілчан.

Цьогоріч входить в позитивно новоналагоджену колію дитяче оздоровлення. Завдяки прийнятій обласною організацією Прграмі оздоровлення і здешевлення дитячих путівок  і стабільності завчасно поданих районними та міськими профлідерами заявок на путівки в галузеві оздоровчі табори на морському узбережжі Півдня і Карпатський у Славську.

 На засіданні обласної Президії обговорили активне включення своїх членів прфспілки до дій профспілок Львівщини на захист населення в умовах зростання цін на газ та тарифів на житлово-комунальні послуги з вимогами підвищення розмірів прожиткового мінімуму, зарплат і пенсій, прорахованих фахівцями ФПУ і доведених до відома найвищих органів влади.

Президія прийняла відповідні постанови, поставлено завдання:  не минути нагоди для профспілкових виступів і постановки соціальних проблем на серпневих нарадах на місцях.


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia