Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Глобалізація – риса молодіжного профруху
17.01.2017

 



Нещодавно відомий вищий навчальний заклад Львівщини і один з найпомітніших в Україні Національний університет «Львівська політехніка» відзначив своє 200-ліття. Молодіжному студентському рухові на Галичині – понад 180 років. Пройшов етапи від культурологічного до соціально-політичного. В молодіжне крило профспілкового руху організувався десь в 50-х роках минулого століття.

Про роль студенської профспілки в житті  знаного вишу розмовляємо з лідером первинної профспілкової організації профспілки працівників освіти і науки України   Богданом Поліщуком. Він також очолює комісію молодіжної політики Львівської обласної галузевої профспілки.

 Отже, Богдане, трохи історії: коли була створена студентська профспілка у «Львівській політехніці»?

- Початок її діяльності - ще в радянські часи. Як первинна профспілкова організація студентів та аспірантів Львівської політехніки - з 2001 року від набуття Університетом статусу національного.

Наша організація сьогодні складається з 16 профбюро, 4 відділів, 3 комісій. Загальна чисельність профкому – 37 осіб з активістами, які працюють з 30-ти тисячним молодіжним колективом – студентами та аспірантами університету.

-         Яка, на Вашу думку, визначальна риса нинішнього етапу студенського профруху: що найбільше згуртовує і піднімає, спонукує студентів бути солідарними?

-         Глобалізація суспільного життя передбачає певну розпороршуваність. До профспілкової солідарності спонукує  соціально-економічний інтерес: відстоювання рівня стипендіального забепечення, платня за проїзд та гуртожиток.

-         Інші молодіжні громадські оргнанізації в університеті - ваші спільники чи конкуренти?

-          У нас робота поставлена так, що працюємо спільно, часто користаючи перевагами кожної. У студенського самоврядування, наприклад, ширше правове поле. Наша профспілкова структурованість і входження в потужну галузеву організацію, де працює креативна правова служба, додає нам ваги, з нами рахуються, у тому числі соціальні партнери – адміністрація  університету, влада.

Як загальне поняття «глобалізація» відчуває на собі студент «Львівської політехніки?

 - Міжнародний відділ Колегії, куди входять представники громадських молодіжних організацій вищого навчального закладу та профкому співпрацює з локальним осередком міжнародної організації BEST, AIESEC  для надання студентам можливості розвиватись. Наші молодіжні студенські організації долучаються до проведення локальних раундів Європейських інженерних змагань, які  допомагають студентам технічних спеціальностей практично реалізувати свої інженерні думки. Такі ж можливості відкривають перед студентами міжнародні освітні курси BEST, які щороку проходять у Європі  за участі близько 80-ти університетів.

Інженерний ярмарок кар’єри, проводиться за нашої участі, має на меті створити сприятливе середовище студентам технічних спеціальностей для пошуку роботи чи стажування (майже 30 міжнародних компаній-учасниць).

 Комісія з науки та організації навчального процесу Колегії та профкому спільно з Радою молодих вчених щороку проводить Міжнародний молодіжний фестиваль науки “Litteris Et Artibus”, до складу якого входять 9 міжнародних конференцій студентів, аспірантів та молодих вчених.

Щороку у фестивалі бере участь близько 1000 молодих науковців з майже 30-ти країн світу.

  - Що, однак, визначає імідж саме студентської профспілки?

- Чинників багато, вони охоплюють увесь спектр нашої роботи, починаючи від надання матеріальної допомоги, поселення в гуртожиток, оздоровлення, опіки над студентами-сиротами до проведення фестивалів і змістовного молодіжного відпочинку.

В нашій профорганізації всі кошти йдуть на молодь, студенти це відчувають. Оплачуємо придбання грамот, надаємо премії, матеріальні допомоги, фінансуємо культурні, розважальні заходи, безкоштовне проживання в гуртожитках соціально незахищених категорій студентів та безкоштовне оздоровлення профактиву.

Молодь не уявляє сьогодні університет без традиційного фестивалю студентської творчості «Весна політехніки», фестиваль КВК «Осінь політехніка», Фестиваль науки, Шевченківські читання, освітній форум та інші.

 - Які особливо чутливі проблеми існують в сфері соціально-економічного захисту молоді?

- Брак коштів для великих об’ємів надання матеріальних допомог, оздоровлення, забезпечення житлом.

 - Або...

         - Підвищення рівня соціальних стандартів в Україні, прораховане стипендіальне забезпечення, повернення студентських санаторіїв –профілакторіїв, які особливо відчутно виручали студентів-сиріт, малозабезпечених та й  здоров’я нашої молоді не стало кращим, щоб урізати те, що мали.

 - Які питання молодіжної політики та соціально-економічного захисту молоді, на Вашу думку, потребують вирішення за участю Об’єднання профспілок Львівщини, Львівської обласної організації Профспілки, ФПУ?

 - Молодіжне кредитування житла, реальне, на практиці і громадський за ним контроль.

 - Що дає робота молодіжної комісії обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, яку Вам доручили очолити?

 - Це для мене нова ділянка роботи, суть якої бачу насамперед в координиції проблем, зведенні їх до спільного знаменника з усіх вищих навчальних закладів Львівщини, які входять у нашу галузеву профпілку, обмін досвідом у вирішенні поточних проблем, що стосуються нюансів навчального процесу, життя в студентських містечках. На наших засіданнях завжди присутні голова обласної освітянської профспілки Марія Яцейко, її заступники. Отже забезпечений такий важливий чинник, як допомога і донесення гострих питань до керівництва Центрального Комітету, ФПУ, владних структур різних рівнів. Ми не варимося, як мовиться, у власному соку, а склавши спільно план роботи, робитимемо певні кроки на реальне вирішення  того, що турбує студентство через взаємні контакти.

- Успіхів Вам у 2017-му.

                                                                           Розмовляла Ольга Лобарчук


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia