Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

«Ми маємо бути нацією фахівців»
31.08.2017

 



Обласна вчительська серпнева конференція відбулася цьогоріч уперше в сесійному залі обласної Ради депутатів. Мабуть, аура державної установи мала б сприяти освітянам морально відчути себе державними службовцями. Ще б до цього матеріальні стимули та мотивації. Втім, присутній на форумі голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, вказав щодо цього на  два поважні моменти: обіцянку Прем’єр-міністра підвищити освітянам зарплату і про те, що на його шиї «не заживають сліди від удавки голови обласної організації освітянської профспілки Марії Григорівни Яцейко», яка постійно домагається доплат і проплат  своїм спілчанам, за що він їй... щиро вдячний.

 Голова виконавчої влади області, до речі освітянин, як сам сказав, за освітою, не тратив час на кучеряві слова, які вони й самі знають, а поділився тим, що хвилює.

Зробив наголос на необхідності змін у головах учнів та їх батьків, щоб не намагалися отримати «гучний» диплом про вищу освіту, а здобували професію, яка дасть їм шматок хліба на своїй землі. В області, за словами урядовця, відкриваються нові виробничі потужності, бракує фахівців робітничих професій. «Сьогодні зварювальник отримує більшу зарплатню, ніж учитель. Ми не можемо бути нацією офіціантів, якщо хочемо рухати свою економіку. Щоб не постачати фахівців, які  тут вивчилися, сусіднім державам, маємо подбати  про відповідну зарплатню, про виховання патріотів». Відзначив найвищі досягнення Львівщини на тлі всієї України за результатами ЗНО – 45 випускників отримали 200 балів і троє – 400. «Без розумних учителів, наголосив, немає розумних учнів».  Він запросив освітянський загал до результативної професійної дискусії, аби не відставати від світових процесів в освіті, але й не бігти попереду паровоза відмовившись від зошитів та підручників. Це все можливе при наявності сучасного навчального обладнання, відповідних електронних носіїв і володіння ними, які б замінили при відповідному фінансуванні існуючі традиційні засоби. Словом, до всіх змін треба бути готовими і не спокушатися популізмом, який потім тяжко б’є галузь, людей і державу.

  В області 1316 середніх і початкових шкіл. Для порівняння – на Київщині та інших областях- 800-900, однак, до неминучої оптимізації треба підходити індивідуально, «щоб не розбазарити приміщення шкіл так, як у свій час сталося з дитсадками». Як результат «маємо понад 5-ти тисячну чергу в дошкільні установи, з якої 3800 черговиків – у Львові».

 Останнім часом уведено в дію 2 122 місць  у дитячих дошкільних закладах.

 Відкрили двері 6 шкіл на Львівщині з 24 на Україні. До речі кажучи, в цей день присутній на конференції заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей та начальник департаменту освіти Любомира Мандзій відкривали нову сільську школу на Дрогобиччині.

 Павло Кузьмович відзначив внесок львівських освітян, які складали чверть фахівців, з найкращих з усіх регіонів, у розробку концепції і програми нової початкової освіти в українській школі. Адже основні цінності особистості і громадянина закладаються школою і родиною до 14 років. У області прцюють 9 пілотних шкіл з апробації нової концепції. Наголосив, що на створення відповідного навчального середовища Уряд виділяє мільярд гривень у 2018 році, вважаючи освіту серед пріоритетів: оборона, освіта, інфрастуктура.

Однією з центральних фігур у освітніх реформах і нововведенннях є фігура директора, тож подякував львів’янам за ноу-хау:  проведення цьогоріч креативних занять в Академії директорів, де її слухачі отримали й відповідні методичні посібники. За словами заступника міністра освіти,  прийняття нового Закону про освіту гальмують дві дискусійні статті: про навчання українською мовою  та мовою національних меншин: як знайти розумний баланс, а також щодо оплати праці вчителів: йдеться про те, що посадовий оклад педагогів мав би рівнятися 4-ом прожитковим мінімумам зі збереженням існуючих доплат, як того домагаються профспілки, які зуміли схилити на свою сторону, відповідно попрацювавши, частину депутатського корпусу. Забігаючи наперед скажемо, у своєму виступі на конференції обласний профлідер освітян Марія Яцейко, наголосила, що індивідуальну співпрацю з народними депутатами низовим профорганізаціям треба продовжити і щодо змісту Закону про пенсійну реформу, яку аналізують фахівці Центрального Комітету профспілки, зміст поправок і відповідного листа в найближчий час буде надіслано всім профактивістам.

 Начальник депараменту освіти і науки облдержадміністрації Любомира Мандзій зупинилася на головних  аспектах нової концепції української школи, основою якої є особа вчителя – активного надавача знань, співпраця вчителя, учня, батьків, як ключових партнерів, громадськості, відкритість і публічність школи, одним із кроків до цього є наявність сайту та інформації кожного навчального закладу.  У цьому плані показовим був виступ представника Громадської Ради, який висловив свою думку: серед пріоритетів нової української школи має бути здоров’я дитини, бо лише тоді доцільно і можна втілювати все інше.

  Директор Львівського обласного Інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Шиян виклав основні принципи проекту державного стандарту початкової освіти,  в основі якого 6 кардинальних принципів: не допущення дискримінації особистості і зазіхання на людську гідність,  радість і знання, розвиток особистості, здоров’я, створення атмосфери довіри в процесі навчання та виховання.

Директор однієї з пілотних шкіл Львівщини Лідія Андрушко, де апробовують нову концепцію,  теж ключовим вважає вчителя, який повинен думати про кожну конкретну дитину, директори і завучі – помічники та порадники вчителя.

 Голова обласної організації  освітянської профспілки Марія Яцейко наголосила на співпраці в соціально-економічному захисті спілчан з керівництвом нових адмінутворень, нових механізмах, за відсутності коштів соцстраху, оздоровлення членів профспілки та їх дітей. Профспілкова програма передбачає 30% відсотків проплати за путівку обласної профорганізації, решту - спілчанин та міська чи районна організація профспілки. Йдеться, про Трускавецький вчительський пансіонат «Пролісок». Члени профспілки можуть скористатися оздоровчо-лікувальною путівкою протягом року, а не лише під час канікул.

 Позитивний момент у виступі голови Чуквянської ОТГ п. Бойка, який зазначив: вдалося завдяки акумулюванню місцевих коштів і доходів провести ремонтні роботи в школах, навіть там, де роками протікав дах, збудувати і відремонтувати котельні і,  що немаловажно, - виплатити оздоровчі кошти вчителям та обслуговуючому персоналу.   Дітям молодших і старших класів у школах забезпечено гаряче харчування.

На такому ж позитиві наголосила в індивідуальній розмові й начальник відділу освіти, молоді та спорту Новокалинівської ОТГ, яка тісно співпрацює з галузевою профспілкою, Алла Ковталюк. Перш, ніж утворювати окрему територіальну громаду, сказала, вдалися за розрахунками і економічними прогнозами до експертів з проблем децентралізації.

 У всіх реформах є три визначальні фактори: людський, фінансовий та інформаційний, в освіті зокрема.


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia