Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Зустріч керівників профспілок із Прем’єр-міністром України
08.11.2017

 



7 листопада 2017 року у Києві відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з лідерами найбільш впливових профспілкових організацій України та промислових об’єднань. Учасники зустрічі обговорили актуальні та гострі питання розвитку України, соціальної сфери, ефективного захисту законних прав та інтересів працюючих людей.

Діалог соціальних партнерів відкрили виступи Глави Уряду Володимира Гройсмана та Голови СПО об'єднань профспілок, Голови ФПУ Григорія Осового.

Володимир Гройсман, зокрема, у своєму виступі зазначив, що відродження промисловості України та розвиток економіки є ключовим пріоритетом роботи Уряду та головним орієнтиром співробітництва Кабміну з основними профспілковими об’єднаннями держави.

«Нам вдалося побудувати діалог, у якому ми знаходимо рішення. Перед нами стоять безпрецедентні виклики, але нам вдалося стабілізувати ситуацію в економіці, впровадити низку системних рішень в оплаті праці, в пенсійній системі. Ми виходимо на новий бюджетній рік, будемо впроваджувати реформи в освіті та охороні здоров’я», – сказав Глава Уряду, – «Наголошую на тому, що для мене головний пріоритет – розвиток економіки. І те, що буде продукувати економіка, ми маємо розумно інвестувати в якість життя громадян. Ми маємо знаходити баланс між потребами та можливостями, які є в державі».

Володимир Гройсман також підкреслив, що пріоритетами проекту нової Угоди – на 2018 рік – визначені подальше економічне зростання, ефективне врядування, розвиток людського капіталу, верховенство права і боротьба з корупцією, безпека та оборона.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі зазначив, що на цій зустрічі профспілки хочуть поінформувати Уряд, що найбільше турбує наших спілчан, обмінятися думками як вирішувати проблемні питання у соціально-трудовій сфері шляхом соціального діалогу, а не трудовими конфліктами та масштабними акціями. «Спільною дорожньою картою для нас є Генеральна угода, яка завершує свою дію у поточному році, і ми на порозі перемовин з укладення Угоди на новий термін», – наголосив Григорій Осовий.

Голова ФПУ зазначив, що економічне зростання у 2-3% є недостатнім для сталого розвитку і підвищення добробуту людей. Як зазначають провідні економісти, потрібен приріст не менше 5%, але для цього необхідно здійснити структурну перебудову економіки.

Щодо питання Держбюджету на 2018 рік, Григорій Осовий зазначив: «Будемо відверті, конструктивного діалогу щодо проекту Держбюджету не відбулося. Розгляд у Національній тристоронній соціально-економічній раді, як це передбачено її регламентом, теж провалено. Профспілкові пропозиції, які вносилися на різних етапах бюджетування, здебільшого не враховано, хоча є відповідні зобов’язання Уряду за Генугодою. Це забезпечення повноцінного фінансування галузей з Держбюджету та встановлення мінімальної зарплати на рівні не нижчому фактичного прожиткового мінімуму».

Голова ФПУ також наголосив, що профспілки мають принципову та незміну позицію також з питання цін та тарифів: вони мають бути справедливими та відповідати реальній платоспроможності населення.

Присутні на зустрічі керівники профспілок підкреслили, що в державі є і залишаються невирішеними багато проблем, в тому числі, в соціальній сфері – освіті, медицині тощо.

Від профспілкової сторони виступи мали голова Профспілки працівників освіти і науки Георгій Труханов, голова Профспілки авіабудівників Ярема Жугаєвич, голова Профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов, голова Профспілки працівників лісового господарства Степан Кривов’язний, голова Профспілки працівників охорони здоров’я Вікторія Коваль та інші представники.

Насамкінець зустрічі, Глава Уряду підкреслив, що закладені Урядом на 2018 рік показники зростання відносно невеликі, але за умов впровадження реформ – в тому числі реформ в освіті та охороні здоров'я, вони можуть бути збільшені.

Одним з інструментів досягнення мети, впевнений Глава Уряду, є конструктивний і багатосторонній діалог – на рівні міністерств, відомств, органів місцевої влади та профспілкових об’єднань.

Профспілки, впевнений Володимир Гройсман, мають відігравати роль свого роду «тиску» в питаннях модернізації галузей промисловості, покращання умов праці, збільшення можливостей держави – в частині забезпечення власними ресурсами, створення стартапів та індустріальних парків, в питаннях розумного «лобізму» національного виробника, передусім із значною доданою вартістю, а також у вирішенні соціальних питань – в тому числі, питань тарифоутворення на місцях.

За матеріалами ЦК Профспілки працівників освіти і науки України


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia