Угода і нові виклики
28.12.2017

Наприкінці року відбулася традиційна звірка позицій освітянських соціальних партнерів щодо виконання прийнятої до 2020 року обласної галузевої Угоди.  Це спільне засідання Колегії департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації та членів Ради обласної галузевої профспілки працівників освіти і науки України вирізнялося тим, що було чимало нових учасників з числа освітянських керівників новоутворених територіальних громад, зокрема. Зі своїми поточними проблемами і запитаннями начальник відділу освіти Давидівської ОТГ Пустомитівщини Світлана Кришталь, Новокалинівської - Алла Ковталюк, спеціаліст з питань освіти Грабовецької ОТГ на Стрийщині Леся Мізик  зверталися до свого обласного профлідера Марії Яцейко ще до початку засідання,  що й підтверджувало: вже добре знайомі. Працювали над Угодою  та колдоговорами  і зі своїми районними головами профспілки на місцях упродовж року.

В області укладено 90 відсотків колдоговорів у освітніх закладах.

У спільному засіданні, яке традиційно відбувається в профспілковому освітянському Будинку вчених, взяла участь директор профільного департаменту ОДА Любомира Мандзій.

Зі звітами про стан виконання Угоди між Департаментом та Профспілкою за 2017-ий рік виступили заступник директора Ігор Гайдук та заступник голови обласної галузевої профспілки Мар’ян Калин.

Спільним досягненням за 2017-ий було забезпечення коштів освітянам на виплату зарплати та доплат за престижність та сумлінну працю. Щодо останнього, то, як наголосив Ігор Григорович, у цілому ряді районів та ОТГ, цей показник становив 100 відсотків від окладу. Подолали спільно проблеми в оплаті праці на Турківщині, Сколівщині, на певний час - щодо фінансування профтехосвіти. За словами доповідача зі сторони роботодавця, десять закладів із 28 переходять на утримання з місцевих бюджетів. І це нові виклики для соціальних партнерів.

Зроблено поступальні кроки на створення місць в дитячих дошкільних закладах. Дошкільною освітою охоплено 62% юних мешканців Львівщини, збудовано сучасний, обладнаний за останнім словом техніки і побуту, дитсадок у Зубрі.

За результатами ЗНО Львівщина займає друге місце в Україні вже декілька років поспіль, двоє школярів представляли свої роботи на Міжнародному рівні. І головне -  понад 90 вчителів, учні яких показали найвищі результати на обласних, всеукраїнських та міжнародних рівнях, відзначені грошовими винагородами.

Наступний 2018 рік, акцентували доповідачі, ставитиме перед соціальними партнерами нові виклики. Йдеться перш за все про недостатність коштів державної субвенції. Пріоритетною є проблема зрівнялівки в оплаті праці, яку профспілка намагається здолати ведучи переговори з владою, погрожуючи акціями протесту, добиваючись розміру 1-го розряду тарифної сітки не менше мінімальної зарплати. З цього приводу, наголосила Марія Яцейко, Центральний Комітет галузевої профспілки реєструватиме трудовий спір з найвищою виконавчою владою. Особливо гостро ця проблема постала у вищій школі, про що наголосив у обговоренні стрижневих доповідей голова профкому національного університету ім. Івана Франка Володимир Качмар.

Профспілка добивається законності щодо трудового статусу та прийому на роботу директорів. На Сокальщині, в порушення чинного законодавства, їх спробували перевести з безстрокового на строковий договір. Громадська професійна організація добивається верховенства закону й щодо праці сумісників, яких не мають права обмежувати в кількості робочих годин.  Юристи обласної галузевої профспілки успішно виступають в захисті своїх спілчан у судах.

Профлідер наголосила активові на важливості контролю у місцевих бюджетах статті фінансування освіти для забезпечення освітянам обіцяного владою 25-відсоткового підвищення зарплати в наступному році.

Відібрано 10 важливих пріоритетних питань, у тому числі тих, які  випливають з нового закону про освіту, над якими працює профспілка. Звернулися за роз’ясненнями суперечливих положень до профільного міністерства. Бо, як зазначила в обговоренні стрижневих доповідей, депутат облради, голова Дрогобицької районної профспілки освітян Ольга Грицик, «ніхто нічого не подасть нам на тарілочці, якщо не добиватимемось і не працюватимемо самі».

Голова Жовківської районної організації галузевої профспілки Ірина Бродик підняла питання оплати праці головних бухгалтерів, голова профкому Львівського автодорожнього коледжу Василь Луцан – про оплату праці молодих спеціалістів.

Активне обговорення доповідей і нових викликів часу засвідчили: освітянський актив  настроєний по-бойовому і по-діловому.

Серед пріоритетів обласної галузевої профспілки - робота в первинках, змістовність інформаційних вісників у кожній організації, продовження і системність профспілкового навчання, оздоровлення спілчан та їх дітей. Прийнято, з внесеними під час обговорення доповненнями, відповідну постанову.

Про результати минулого і нове у проведенні ЗНО поінформувала присутніх п. Лариса Середяк, директор регіонального Центру незалежного оцінювання. Йшлося, зокрема, про новації – аудіювання - в незалежному оцінюванні знань з іноземної мови, про новий сервіс Центру, де директор школи може довідатися, як кожен учень школи здав той чи інший предмет, порівняти результати із загальноукраїнськими.