Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Мають надію достукатися до законодавців
14.02.2019

 







Відбулося перше у цьому році навчання профактиву освітян на постійнодіючому семінарі Львівської обласної організації профспілки освіти і науки України. Захід можна визнати одним з найкреативніших і найбагатоплановіших не лише тому, що перед головами районних, міських, первинних вишівських організацій виступили фахівці з питань охорони праці, Фонду соцстраху, юристи обласної організації, керівництво профспілки в особі Марії Яцейко та депутата облради, голови Дрогобицької районної організації освітянської профспілки Ольги Грицик не минули нагоди організувати тут ділову зустріч активу  та зустріч голови Львівської організації Асоціації ректорів вищих навчальних закладів Романа Дадака з депутатом Верховної Ради, заступником голови бюджетного комітету, кандидата у Президенти Віктором Миколайовичем Кривенком. Цей представник вищої законодавчої влади країни вже проводив разом з п. Грицик брифінг для преси з приводу питань освіти. Маючи величезний досвід роботи в сфері економічній – працював на «Південмаші», космічній галузі України, володіє практично- аналітичним розумінням важливості освіти і науки для розвитку економічних підвалин держави. «Головам ОТГ, іншим керівникам місцевої влади при зустрічах,- наголосив,- намагаюся пояснити, що без розвитку і належного фінансування освіти, території  обезлюдніють, перетворяться в депресивні...».  Вдалося, зазначив, внести у Доручення Кабміну питання про збільшення державної освітньої субвенції, видатків на освіту з місцевих бюджетів.

Профлідер обласної галузевої профспілки, її заступник, фахівець з юридичних питань Мар’ян Калин, голова первинної організації профспілки освіти і науки національного університету «Львівська політехніка» Володимир Гайдук поставили питання про внесення в Закон про освіту доповнення до відповідних статей про виплату надбавок за престижність праці і механізм підвищення оплати праці науково-педагогічним працівникам, які, навчаючи на учителів, самі отримують менше, ніж їх учні.  На звернення активу озвучити проблеми галузі з трибуни Верховної Ради і лобіювати її інтереси Віктор Кривенко запропонував сформувати групу профспілкових фахівців, яким буде видано пропуски, щоб взяти участь у проведенні тематичного брифінгу в  найвищому законодавчому органі з проблем освіти і науки, вони матимуть змогу запропонувати іншим народним депутатам підписати відповідну Угоду на лобіювання ними  сформульованих профспілкою пропозицій та доповнень в законах щодо підвищення соціальних стандартів у галузі. Ряд Звернень і доручень цього ж дня було вручено народному депутатові Вікторові Кривенкові, який представляє Народний Рух України.

 Він у свою чергу попросив присутніх всіма засобами переконувати людей приходити на виборчі дільниці, проголосувати і не слухати провокацій, що від виборців нічого не залежить, що все наперед вирішено. НРУ потребує активних, розумних, патріотичних, освічених громадян, наголосив гість,  - 50 тисяч депутатів до всіх рівнів рад, з яких понад 30 тисяч - до ОТГ, міських, райрад. Гість закликав не тільки сподіватися на когось, а й самим йти у владу й вирішувати проблеми пріоритетної в країні галузі.

Цей епізод в діяльності Львівської обласної організації освітянської профспілки - один з багатьох, який засвідчив можливості  та важливість професійної спілки, повагу на найвищому рівні до її можливостей і соціальної значимості, яку треба інформативно доносити до спілчан, працівників галузі загалом, щоб розуміли, що втрачають сьогодні, а головне - завтра,  якщо не підтримують належним чином, насамперед своїм членством, організацію, яка єдина стоїть на сторожі їх інтересів і єдина може робити це грамотно, юридично обгрунтовано, поступово з прицілом на кілька кроків уперед.

 Учасники семінару розглянули сім важливих проблем, серед яких стан виплати зарплат, доплат і надбавок, зміни в законодавстві в оплаті праці працівників галузі, кроки і можливості профспілок різних рівнів у збереженні соціальних преференцій освітян.

Про планування роботи профспілкових організацій, дотримання статутних вимог у проведенні засідань виборних профспілкових органів у рік проведення звітів і виборів в організації вела мову заступник голови на громадських засадах завідувачка оргвідділом Галина Долішня. Учасники семінару отримали новий «Профспілковий вісник» для свого активу та соціальних партнерів з відповідними законодавчими актами та інструкціями, оригінальний «Календар профактивіста» з потрібним у повсякденній роботі витягами з документів, що мають бути настільними в роботі профкомів.

 Як скласти грамотно акт при нещасних випадках на виробництві, щоб спілчанин мав гарантований фінансовий та соціальний захист на найближчий період і, можливо, пожиттєво, - повів розмову з учасниками навчального семінару фахівець головного управління Держпраці у Львівській області Віктор Миколайович Курило. Надав контактні телефони для екстрених рішень і консультацій. Заввіділом Фонду соцстраху Микола Федорович Гера пояснив механізм оформлення лікарями працівників, які перенесли операції, страждають ревматологічними захворюваннями, цукровим діабетом для отримання путівки на реабілітаційне лікування,  що практикується вже другий рік, а також щодо оформлення лікарняного тим, хто під час відпустки лікувався за кордоном, зокрема онкохворих. Профлідри отримали відповідні координати для співпраці та консультацій.  Жваве зацікавлення присутніх викликав  виступ фахівця «Львівської політехніки» п. Шепітчака з приводу нюансів у практиці та законодавстві щодо атестації робочих місць для отримання відповідних соціальних пільг, чим теж опікується професійна спілка разом із роботодавцями.

 Про зміну банківського обслуговування профорганізації, деталі з фінансових питань говорила завфінвідділом обласної галузевої профспілки Ганна Березовська.

 Профактив мав можливість отримати відповіді на наболілі питання і консультації для подальшої роботи. Фахівці обласної організації продовжують виїзди на допомогу активу в зручні для низових ланок і призначені ними Дні профспілки для спілчан міст, районів та ОТГ області.

                                                                                              Ольга Лобарчук


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia