Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Угоди і колдоговори – мотивація членства
16.10.2017

 









На жовтневому засіданні Президії Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки стояло сім поважних питань, які завжди диктує життя і розклади в суспільстві. В роботі президії взяли участь не лише районні голови профорганізацій Михайло Кропивницький та Михайло Тиркала, але й представники головних роботодавців. З Турківщини – Михайло Юсипович, з Радехівщини – заввідділом освіти, депутат райради Люба Репетило та заступник директора департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Ігор Гайдук.

Важко не назвати стрижневими питання щодо дотримання законодавства про оплату праці працівників Радехівського і Турківського районів та якість контролю з цього приводу громадської організації, стан укладення колдоговорів та угод міськими і районними організаціями галузевої профспілки, про дитяче оздоровлення, робота над яким, як сказала профлідер Марія Яцейко, починається, як тільки завершується попередня кампанія. А питання спортивно-масової роботи, яку, як зазначила у виступі з цього приводу завідувачка відділом інформаційної та оргмасової роботи Галина Долішня, «люди цього прагнуть», бо щораз більше постають проблеми зі здоров’ям і спілкуванням. Для прикладу, в Європі  тисячі людей водночас збираються на легкоатлетичні пробіги і марафони. Це теж було б до честі профспілкових організацій.

У порівняльній характеристиці проблем обох вище згаданих районів, яку дав заступник голови обласної організації пофспілки Мар’ян Калин, очевидно: де сильніший економічний потенціал та людський  ресурс, там позитивніші результати в освіті, складовими яких є і те ж  педнавантаження: у Турківському районі - 13,5 годин, в Радехівському – 16; педагогів з вищою категорією, наприклад,  відповідно – 36,6% та 48,5% старших учителів -147 та 339. А це і, відповідно, надбавки до зарплат, і мотивація якості праці. Середня зарплата з нарахуванням – 7278 грн. та 7834 грн.

Виникли проблеми в обох районах щодо розмірів доплат за роботу в нічний час техперсоналу та за роботу з дезинфікуючими засобами, яких часто просто нема. На Турківщині не стає коштів на виплату зарплати, постає й питання щодо реальної наявності коштів на обіцяні урядом 25  відсотків підвищення зарплати освітянам у наступному році. І в цьому плані, наголосила обласний профлідер, активові треба вже тепер працювати з депутатським корпусом щодо закладення коштів у статті видатків місцевих бюджетів. Тим паче,  на Радехівщині третина депутатського корпусу – освітяни. На Турківщині, зазначали пп. Юсипович та Кропивницький, диктують свої умови гірські природні умови. Є автобуси-школярики, але водії звільняються, не бажаючи ризикувати і підвозити дітей до шкіл по розбитих путівцях, в ожеледь, коли їх взимку закурить-замете снігами.

Гостро стоїть питання оптимізації освітянської мережі, якості освіти в малокомплектних сільських школах. Класи-комплекти, коли, бува, вчаться разом перший  і третій клас, керівник районної освіти Радехівщини Л.А. Решетило назвала вельми непрезентабельним явищем для освіти.

Як сказав у своєму виступі Ігор Григорович Гайдук, в сільській школі, де мізер учнів, утримання і навчання однієї дитини обходиться державі у вісім разів дорожче, ніж там, де учнів кількасот, де можна подбати про належну матеріальну базу.

 Представники гірського району «заступилися» за школи у великому селі Верхня Яблунька. Там, за словами п. Юсиповича, є перспектива для розвитку шкільництва і для села.

 За визнанням учасників засідання Президії зі сторони громадської організації і роботодавців, поважна роль профспілки у вдосконаленні механізмів дотримання нового закону про освіту, профільних підзаконних актів та спеціальних законів, з якими колег знайомлять і роз’яснюють фахові профспілкові юристи.

Предметний аналіз змісту, ролі та мотивації членства,  соціального захисту було зроблено на президії і доповідачем, профспілковим юристом Мироном Малярчиним. У процесі розгляду питань активними були й члени президії.

За словами Марії Яцейко, організація не прагне формальної статистики, а саме вдосконалення суті цих поважних документів на районному, міському рівнях та в первинних організаціях. Для прикладу, серед трьох організацій, де ще досі не укладено Угоди – Новороздільська міська, яку очолює креативний профлідер Алла Верес. З початку нового року, каже Алла Андріївна, ведуть переговори з головним роботодавцем, який , звичайно, у цьому плані оглядається на місцевий орган самоврядування. Вже було й неформальне засідання комісії, однак далі справа не рухається. Ще в квітні профспілка дала офіційний запит міськвідідлу освіти з приводу ведення подальших переговорів і підписання Угоди, але відповіді досі не отримала. Не відмовляються, обіцяють, але й нічого не роблять.Три трудові спори ми вже виграли, продовжує міський пофлідер, доведеться реєструвати четвертий. Наші соціальні партнери це знають. У «старій» Угоді, однак, прописано, що діє до підписання нової. Вона дуже вигідна, вельми соціальна щодо прав наших спілчан. Йдеться, зокрема, про виплату 80 відсотків винагороди, яку педагогам вже виплатили. А нещодавно наш профактив побував на сесії міськради, де ми поставили питання про повну виплату означених відсотків і для вихователів дошкілля до кінця року, а це решта 30 відсотків усім освітянам, які отримують ці виплати з місцевого бюджету. Наша Угода, додає Алла Верес, - важливий мотиваційний  і правозахисний документ для міської організації освітянської профспілки і для наших спілчан. Ми, однак, сподіваємося на дієву допомогу та сприяння Обласної профорганізації та впливу департаменту освіти і науки Львівської ОДА в підписанні наступної.

На Президії прийнято рішення про потребу розширення і розбудови вчительського профспілкового оздоровчого пансіонату «Пролісок» у курортному Трускавці. Адже вчительський профспілковий пансіонат-оздоровниця став чинником престижності і мотиваційності членства у всій галузевій профспілці України.

Президія прийняла відповідні постанови, що стосуються механізмів звітності та контролю за виконанням  Угод і колдоговорів, у тому числі.


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia