Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Розподіл доплат і премій? За згодою профкому!
14.09.2018

 



У Львівській обласній організації профспілки працівників освіти і науки України новий навчальний рік розпочався робочою нарадою з головами районних, міських організацій та головами профкомів вищих навчальних закладів області. Громадська організація тримає на контролі болючі  питання галузі, що стосуються соціальних стандартів освітян. На порядку денному організації  - сім актуальних питань, у тому числі щодо підтримки в столиці і проведення в регіоні акції протесту за підвищення соціальних стандартів, оплати праці, пенсійного забезпечення, рівня оплати комунальних послуг, оголошеної Федерацією профспілок України на 17 жовтня. Актив сказав «Так». На жаль, традиційною і все більш поглибленою залишається проблема забезпечення установ та закладів освіти фондом заробітної плати до завершення цього календарного року. Аналізуючи ситуацію і, надавши профлідерам інформацію про  надання та використання освітньої субвенції, голова обласної організації профспілки Марія Яцейко наголосила: профлідери на місцях  мають прослідкувати і добиватися, щоб залишки коштів поточного року, згідно закону, використовувались на оплату праці і відповідні доплати освітянам, а не економились, перекочувавши в наступний рік і витрачались на проведення освітніх програм, на які  мають бути окремі статті  та проекти.

***

Створена робоча група Міносвіти, яка працює над вдосконаленням форми розрахунку освітньої субвенції,  що не є для всіх територій оптимальною.  Тож слід долучатися на всіх рівнях до внесення пропозицій. Профлідер обласної організації Марія Яцейко та її заступник, очільник відділу соціального захисту та зарплати Мар’ян Калин акцентували увагу на наданні поправок до проекту Закону про загальну середню освіту. Профспілка стежить за врахуванням цих поправок комітетами Верховної Ради. В цьому сенсі важливою є, для прикладу, вдосконалення, за наполяганням освітянської профспілки, ст. ст. 23 і 38, де йдеться про збільшення неоплачуваного робочого часу, про  параметри проведення конкурсів для керівників освітніх закладів, повноваження та відповідальність директорів шкіл та їх наслідки. В цьому ракурсі вони  стають особливо вразливими, що важливо для профспілки донести ці реалії до цієї категорії спілчан і отримати підтримку, солідарність у виборюванні їх соціальних прав. Вже тепер чимало з них звертаються за допомогою, юридичною зокрема, до своєї професійної громадської організації. Дискусійним є положення закону про переведення керівників на строковий договір.

Важливим є питання в ракурсі розпорядження голови Львівської ОДА Олега Синютки про соціальне партнерство та відрахування роботодавцями коштів на оздоровчу і культмасову роботу, на основі чого слід на місцях нагадувати та наполягати на такі ж кроки райадміністрацій, керівників ОТГ.

Постало питання про розподіл доплат за сумлінну працю та престижність праці відповідно до фаховості і трудових здобутків працівників освіти, що не може, згідно трудового законодавства та Закону про профспілки, вирішуватись без участі профкому, відповідного його рішення та підпису голови ПК. Про це теж мають нагадати і наполягти на дії голови профорганізацій.

 Профспілкові юристи Мирон Малярчин та Василь Корчинський вели мову про поправки до регіональних Угод та зміст, реєстрацію колдоговорів, які мають бути в трьох примірниках, зберігатися в адміністрації та профкомах. Йшлося про щорічні звіти про їх виконання. Важливість цієї малої трудової Конституції ще раз доводить прецедент у Кам’янка-Бузькому районі, де перевіряючі фіскальних органів намагалася накласти штрафні санкції за додаткові відпустки техпрацівникам за шкідливі умови праці. Грунтуючись на пунктах колдоговору, профспілка захистила людей,  аргументовано апелюючи до їх найвищого  керівного органу.

 Працюючи на випередження, Львівська обласна організація профспілки звернулася напряму у серпні цього року в Кабмін, Міносвіти щодо обіцяного з 1 вересня , згідно п.2 постанови Кабміну №22 про підвищення на 10 відсотків зарплати працівникам освіти, чим спонукала до дій  найвищу виконавчу владу. Отримали відповідного листа за підписом першого заступника керівника Міносвіти В. Ковтунця. Про роботу    на користь освітян розповіла депутат Львівської облради, голова Дрогобицької районної  організації профспілки працівників освіти і науки Ольга Грицик. Йшлося про те, щоб проблеми, які лобіює освітянка, мали підтримку депутатів інших районів, з якими до них мають звертатися регіональні профлідери від освіти.

 Про всі ці непрості та креативні кроки, наголосила Марія Яцейко, освітяни мають знати і читати в газеті «Життя і праця», «Профспілкових вісниках» у кожній школі, дошкільних, позашкільних установах. Це показник роботи профлідера первинки. До слова, перебуваючи в одному з вишів області, сфотографувала порожній, без жодної сторінки інформації такий «Вісник». Треба було зробити подвійну світлину, щоб охопити об’єм інформації  у такому ж обласної організації профспілки. Прикро, коли знаходжу ці інформаційні стенди на задвірках  освітніх установ, а шукаю їх завжди.

 Про актуальність поставлених на раді-семінарі тем свідчили численні запитання з залу. Завідувачка фінансовим відділом Ганна Березовська подала відрадну інформацію: цьогоріч під час літньої кампанії оздоровлено 826 дітей спілчан, на що витрачено 3млн. 448 тис. грн. З них – 1млн.171тис. грн. – профспілкова доплата. Серед лідерів оздоровчої кампанії –Львівська політехніка, університет ім. Франка, Яворівський, Жовківський, Сокальський   райони, Стрийщина та Червоноград. Позитивні відгуки відпочивальників отримали табір Львівської політехніки у Славську, «Ровесник» на Сокальщині.

                                                                                     Ольга Лобарчук

На фото: працює  освітянський профспілковий актив Львівщини


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia