Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Якщо разом, то легше
15.01.2019

 



На завершенні 2018 –го і на старті 2019 року порозмовляли з лідерами районних та міських організацій Профспілки - однієї з найпотужніших на Львівщині - Львівської обласної  організації профспілки працівників освіти і науки України. Тема:

-         Що вдалося в минулому році і що стрижневе в році, який наступив?

Більшість наших візаві наголошували: працювали солідарно, допомагаючи один одному, - обласна та низові організації, тому жити і діяти в цих непростих суспільних умовах було легше. Юридична служба, спектральна поінформованість працівників про діяльність організації, індивідуальне спілкування зі спілчанами профлідерів, юристів, культпросвітницька робота і матеріальна допомога – провідні чинники мотивації членства. Навіть там, де все благополучно з виплатами, але освітяни не знають, якими і чиїми зусиллями цього досягнуто, починаються проблеми з членством. Людина схильна  сприймати блага як належні і само-собою зрозумілі. А завтра? Хоч трава не рости?..

Роксоляна Флюнт, голова Бориславської міської організації профспілки працівників освіти і науки України:

-         У нашому місті давні, особливі освітянські традиції, закладені нашим видатним педагогом - галицьким Сухомлинським - Степаном Ковалівим. До речі, запрошую колег при нагоді відвідати його музей в Бориславі. А міську владу, яку очолює вихідець з учительської родини Ігор Яворський,  при можливості, потурбуватися, щоб цей музей, який нині діє на громадських засадах, став поважним туристичним об’єктом, у тому числі з допомогою екскурсій  відпочивальників із учительського трускавецького пансіонату «Пролісок».

 Так ось, цей чинник позитивних освітянських традицій, які стосуються вчительської згуртованості, зокрема, розуміння значимості нашої спілки, допомогли нам,  через активність самих спілчан, домогтися повернення заборгованості із заробітної плати за два останні місяці року.  Зверталися  в Міністерство освіти, департамент ОДА, отримали потужну юридичну підтримку обласних профспілкових юристів. Коли ж наші соціальні партнери, яких таким чином, безперечно,  спонукали виконати свої функціональні обов’язки, намагалися приписати собі  всі заслуги, наша інформаційна робота розставила все на свої місця. Відкривають не лише двері, а й дещо сокровенніше - бюджетні гаманці, тільки тим, хто стукає. А тепер мусимо добряче грюкати. Про це без зайвої скромності доношу своїм спілчанам щотижневою електронною поштою в первинки, при зустрічах в колективах, передплачуємо профспілкову газету «Життя і праця», розміщуємо інформацію у «Профвісниках». Міська організація поповнилася новими членами в дошкільній установі. Наприкінці січня проводимо звітні збори та інфомування спілчан про виконання міської Угоди і колдоговорів. Одне з головних завдань на новий рік– добитися доплат в розмірі 10 відсотків для працівників дошкілля та позашкільних установ, підвищення зарплат освітянам.

Людмила Бохна, голова Золочівської районної організації профспілки  працівників освіти і науки України: ( Розмовляли по дорозі: Людмила Мар’янівна поспішала на сесію райради)

-         Спілчанам імпонує, що наша профспілка має розмову про соціальні преференції людині праці на найвищих рівнях. Люди це бачать, спостерігають. Важливо, щоб у новому році профспілка мала розмову й слово на найвищому владному рівні. Йду на сесію райради, яка розглядатиме документацію щодо функціонування інклюзивно-ресурсного центру. Люди й нас запитають, що вирішили. Звикли, що профспілка має бути всюдисущою, у людей на виду.

Микола Колесник, голова Червоноградської міської організації галузевої профспілки України:

-         Наприкінці року через недосконалість формули нарахування державної освітянської субвенції ( поділ класів на групи з окремих предметів)   освітянам, які працюють в містах обласного підпорядкування, нам не  вистачало 17, 5 млн.грн.. Зверталися до народних депутатів, були листи і звернення за підписом обласного профлідера Марії Яцейко та знайшли резерви коштів у місцевому бюджеті.  В новому році сподіваємося добитися вдосконалення цієї формули і переконані, що до наших поправок та пропозицій прислухаються.

Але не лише матеріальні, а й моральні чинники спричиняються сьогодні до того, що вихователі дитсадків, вчителі (є вакансії вчителів фізики, хімії), виїжджають на заробітки за кордон. Добре, що говоримо про булінг щодо учнів, вимальовується проблема ставлення учнів і батьків до вчителя. Профспілці доводиться тримати руку на пульсі цієї проблеми. Тепер учня зі школи за грубіянство, як колись, не виключають... Так, є шкільні психологи, сподіваємось на новий закон про освіту і те, що доведеться, рано чи пізно, у Правилах внутрішнього розпорядку чи Статуті прописувати правила і норми для учнів та батьків у ставленні до вчителя, а навіть, як показав недавній  прецедент в одній зі шкіл області,  і щодо директора.

 Добиватимемося доплат для освітян дошкілля.

Ігор Демковський, голова Самбірської міської організації  освітянської профспілки:

-         Маємо переживання й стурбованість щодо скорочення освітянської мережі, якої вдалося уникнути минулоріч. Ліквідували заборгованість із зарплати, з якою зіткнулися й інші мої колеги в області, з виплатою відпускних. Не позбулися, завдяки обласній та міській організації профспілки, виплат за сумлінну і престижність праці. За 3 каденції  склалася команда активістів. Вдячний  головам первинок Надії Кочерган, яка обрана заступником голови й міської організації, Андрієві Лосю, Людмилі Чупіль, яка, на заклик профспілки, стала ще й досвідченим вихователем літнього табору. Мріємо про відрахування роботодавцями 0,3 відсотки на спортивну і культмасову роботу, бо це стимул не лише для громадської організації, а й для дирекції кожної школи і для інших наших соціальних партнерів. Здоров’я вчителя – справа державна, один із мотиваційних моментів, який утримує сьогодні освітянина на робочому місці на батьківщині. Нас чекає новий, непростий у фінансуванні рік, тому переконаний, що лише спільними зусиллями зможемо долати труднощі і перемагати.

Розмовляла Ольга Лобарчук


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia