Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Тільки організованими діями захистимо себе
09.10.2018

 



Таким був головний лейтмотив виступів на акції протесту у Львові біля пам’ятника українському Каменяреві 9 жовтня у Всесвітній день дій за гідну працю. На акцію вийшло понад 3 тисячі профспілкового активу, серед яких понад 2 тисячі представників обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, яку очолює Марія Яцейко. За її словами, це мінімум від того, кого може мобілізувати одна з найпотужніших громадських профорганізацій.  А стимул має кожен освітянин - від вихователя дошкільного закладу та вчителя школи, позашкілля, професійно-технічної освіти до науковця вищого навчального закладу, який не бачить перспективи гідної праці і її оплати у своїй державі.

Ця акція попереджувальна, додала голова Львівської обласної організації профспілки працівників автомобільного та сільгоспмашинобудування Оксана Захваткіна, ми ще не мобілізовували на протест пересічних спілчан та  пенсіонерів, подавши відповідні заклики та оголошення на вулицях, будинках наших міст та сіл. До того може дійти, якщо не буде переглянуто проект антисоціального бюджету на 2019 рік.

 Проект бюджету на наступний рік, сказав голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько приймався без обговорення на Національній тристоронній соціально-економічній раді, без погодження з профспілками, по-волюнтаристськи. Внаслідок означеного стилю роботи такого соціального партнера як влада, наша держава займає у світі 112 місце за рівнем життя громадян, кожен 5-ий працівник і кожен другий пенсіонер опинився за межею бідності, рівень безробіття сягнув поза 7 відсотків, молодь масово виїжджає за кордон, втрачаємо лікарів, науковців. 2,5 млн.  кваліфікованих будівельників, наголосила у своєму виступі на мітингу голова профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів Марія Карватська, виїхали з України у пошуках гідної зарплатні.

 Заборгованість  з оплати праці на Львівщині сягнула 87,9 млн. гривень, лише шахтарям вона становить кількадесят млн. грн. У числі найбільших боржників із зарплати  такі містоутворюючі підприємства, як Дрогобицький автокрановий, Жидачівський паперовий комбінат.

 На думку голови обласної організації профспілки машприладобудівників Ольги Остапенко, те, що в Україні немає Міністерства промислової політики свідчить про те, що про стале наповнення казни вітчизняним товаровиробником, від якого залежать соціальні стандарти і рівень життя в країні, відсутнє, і над цим не задумується існуюча влада, сподіваючись на сир у мишоловці – грошові ін’єкції МВФ. Це не вудка, а рибка, що швидко минається, без майбутнього і перспективи розвитку незалежної держави, сказав у своєму виступі на мітингу голова теркому вугільників Олег Турчин.  Маємо парадокс: вітчизняне вугілля лежить на складах, а кошти платників податків витрачають на закордонних шахтарів.

Голова молодіжної Ради Об’єднання профспілок Львівщини Олег Долінський наголосив: так як контролюють витрачання владою міжнародних грошових траншів, так податкодавець –громадянин України, який є головним інвестором держави, має контролювати їх витрачання і вимагати гідного поводження з собою через соціальні стандарти у своїй державі.  

 Настрої  та вимоги студентської молоді висловив у своєму виступі заступник голови студпрофкому Львівської національної Академії мистецтв  Богдан Зятик. Резонанс акції протесту сколихнув університетську молодь. Ділилися, кажуть, своїми враженнями з батьками, телефонували друзям.

-         Вочевидь, -  акцентував голова профкому працівників Львівського національного університету ім. І. Франка,- Володимир Качмар,- ми не випадково проводимо громадянську акцію саме тут, на університетській площі, огляньтеся на вікову споруду цього вищого навчального закладу, де постулатом стали написані на фронтоні слова: «Батьківщину прикрашають освічені люди». А у нас професор отримує менше платні, ніж працівник АЗС, розумові затрати, затрати коштів і ефект віддачі для держави на таких спеціалістів не співрозмірні.

-         Безпека держави,- підкреслила голова профкому Шклівської ЗОШ 1-3 ступеня з Яворівщини Оксана Горохова, за класичним висловом, кується за шкільною партою. Гідних громадян і захистників Вітчизни виховують вчителі в школі і вихователі в дитсадку, гідність яких підтверджується поцінуванням –оплатою їх праці, - продовжила її думку на мітингу голова профкому закладу дошкільної освіти №147 Львова Наталія Микитин.

На мітингу виступила народний депутат, молода професор «Львівської політехніки» Оксана Юринець. Маємо пройти вперто довгий марафон і досягти результату за свої соціальні стандарти. Бо якщо доцент університету оформляє субсидії - це біда. А резерви для соціального бюджету є. Добиваємося, для прикладу, дофінансування освіти за рахунок надмірностей,  які отримують силові структури.

Учасники попереджувальної акції протесту проголосували за основні вимоги, які Профспілки надсилають Верховній Раді, Кабінетові Мініністрів, Президентові:

-         Встановити з 1 січня мінімальний рівень оплати праці не нижче 7700грн., мінімальний прожитковий мінімум – 5200 грн. Видатки на освіту не менше 7% від ВВП, на медицину -10 відсотків. Стипендію студентам – на рівні прожиткового мінімуму, збільшити кількість стипендіатів вишів, підвищити на 10 відсотків оклади всім педагогічним та науково-педагогічним працівникам, як обіцяно Урядом, з 1 вересня цього року. Виконати статтю 61 Закону «Про освіту»: посадовий оклад педпрацівників – на рівні з-х мінімальних зарплат, науково-педагогічним – плюс 25%.  Зберегти освітянам усі надбавки, виплати, доплати, підвищити премії за фахову працю. Фінансувати державні виші 1-2 рівня акредитації, заклади профтехосвіти  з держбюджету, а не перекидати їх на місцеві бюджети. Збільшити обсяги державної субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на 2,97млрд. грн. на зарплати освітянам, належні видатки - на галузі економіки.

 Не допустити підвищення цін на природний газ, тарифів на електроенергію та житлово-комунальні послуги для населення ( надра і ресурси є власністю народу України).

Профспілки Львівщини готуються разом Федерацією профспілок України до активних дій у Києві  17 жовтня, в Міжнародний день боротьби з бідністю, в якій Україна, на жаль, посідає світове лідерство.

                                                                                Ольга Лобарчук

 На фото: на попереджувальну для влади акцію протесту проти бідності народу активно вийшли освітяни та активісти інших галузевих громадських профорганізацій Об’єднання профспілок Львівщини.


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia