Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Українсько-польський семінар: освітня політика та діяльність профспілок
16.10.2018

 







10-14 жовтня 2018 року на запрошення Польської профспілки вчителів ZNP президія ЦК Профспілки працівників освіти і науки України перебувала у Варшаві. Там було заплановано одразу кілька заходів – спільний семінар, візити до профспілкових організацій, зустрічі з активом а також виїзне засідання президії ЦК Профспілки з питань підготовки акції протесту 17 жовтня цього року.

Відкривали спільну роботу Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов та Президент Польської профспілки вчителів ZNP Славомір Броняж.

У своєму слові Славомір Броняж розповів про непросту ситуацію в системі освіти Польщі. Зокрема, він зупинився на питаннях погіршення умов праці педагогів, річні відпустки, закриття понад 2,5 тисяч шкіл і звільнення понад 15 тисяч працівників освіти. Він зазначив, що профспілка має досить складний діалог із профільним міністерством і поінформував про масову акцію протесту, яка відбулася у Польщі 22 вересня цього року. 

Голова Профспілки Георгій Труханов у своїй презентації зупинився на основних векторах діяльності організації в Україні – детальніше на реформуванні системи освіти, створення опорних шкіл, фінансуванні галузі, зарплатах і пенсіях педагогів. Ознайомив польську сторону з соціальним діалогом на різних рівнях – від підписання Генеральної й  Галузевої угод до співпраці на місцях. Голови обкомів організацій доповнювали презентацію прикладами діяльності у різних областях, акцентуючи увагу на правозахисній роботі, підтримці молодих педагогів, студентів.

На завершення цієї частини спільного семінару учасники прийшли до висновку – профспілки в Україні та Польщі мають ряд викликів та позитивних напрацювань, отримують підтримку від своїх членів і не завжди мають порозуміння з соціальними партнерами, але діяльність їх важлива і потрібна для освітян обох країн.

Далі розмова пішла про використання новітніх технологій в діяльності профспілок та інформаційній роботі організацій. Із польської сторони прес-спікер ZNP Магдалена Кашуланіс, а від української – керівник прес-служби Профспілки Інна Михальченко ознайомили усіх присутніх із основними аспектами медійної роботи, розповіли про канали комунікації зі ЗМІ, використання різних платформ та методів інформаційної діяльності.

Доктор Ельжбіта Гайек з Варшавського університету підсилила наукову частину інформаційного питання і розповіла про фейкові новини та їх вплив на суспільство, молодь та діяльність профспілок загалом. На завершення доповіді вона підкреслила, що лише критичне мислення та персональна медіаграмотність допоможуть розрізнити фейк і зрозуміти неправдивість інформації.

Продовженням семінару були зустрічі з віце-президентами OPZZ – Всепольської організації професійних спілок – Анджеєм Радзиковським та Петром Островським. Колеги поінформували про стан ринку праці в країні, рівні заробітних плат та основні проблеми працівників у Польщі. Так, за словами Анджея Радзиковськи, у Польщі працевлаштовано лише 16 мільйонів громадян із 38 млн жителів. 5,4 млн – зовсім ніде не працюють і понад 2 млн їдуть на заробітки до інших європейських країн, хоч щодня у Польщі реєструється 160 тисяч вакансій. Українських громадян за різними даними працює понад 2 мільйони працівників, з яких лише четверта частина працевлаштовано офіційно.

У свою чергу Президент Спілки українських працівників у Польщі Юрій Карягін розповів про труднощі, з якими зіштовхуються наші співвітчизники обираючи непростий шлях роботи у цій країні. Також він застеріг громадян не обирати незаконних методів працевлаштування і звертатися до них у разі проблемних питань.

Заступник Голови Профспілки Любов Гарбаренко на завершення зустрічей подякувала представникам OPZZ за доповіді та вичерпні відповіді на запитання від українських колег.

Загалом робота семінару була досить насиченою та багатоплановою. Лекції, презентації, обговорення різних питань, обмін досвідом інформаційної діяльності, круглий стіл та відповіді на актуальні питання – ось неповний перелік форм і методів задіяних в українсько-польському семінарі.

Українська сторона дякує колегам за спільних захід і висловлює сподівання на поглиблення міжнародної співпраці на усіх рівнях профспілкової роботи.

 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

 


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia