Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

День слов’янської писемності: від IX століття до сьогодні
24.05.2024

 



Щороку 24 травня в Україні традиційно відзначають День слов'янської писемності і культури, вшановуючи творців слов’янської абетки святих Кирила і Мефодія. 

Святі рівноапостольні брати Кирило і Мефодій походили із знатного роду і проживали в грецькому місті Солуні. Брати були православними ченцями і слов'янську абетку створили в грецькому монастирі.

Вважається, що слов'янська писемність була створена у IX столітті, приблизно в 863 році. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на честь Костянтина, який прийняв чернецтво під ім’ям Кирила. Його старший брат Мефодій допомагав у цій справі.

Кирило, обдарований з дитинства, досконало опанував науки свого часу і вивчив багато мов. Він створив слов'янську абетку на основі грецької, адаптуючи її для точного передання слов'янських звуків. В результаті були створені дві абетки – глаголиця і кирилиця.

Вшанування пам’яті святих братів було досить поширене серед слов'янських народів, але згодом дещо забуте через історичні та політичні обставини. На початку XIX століття, з відродженням слов’янських народностей, відновилася й пам’ять про слов’янських первоучителів.

У середньовічній Європі слов'янська мова стала третьою після грецької та латинської, через яку поширювалося слово Боже. Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила і Мефодія та їх учнів підняла освіту і спільну культуру слов'янських народів на високий рівень, заклавши основи церковнослов'янської писемності та літератури.

Брати переклали слов'янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир. За їх внесок у культуру Європи Папа Іван Павло II у 1980 році оголосив їх покровителями Європи. День пам'яті цих святих як День слов'янської писемності і культури почали святкувати в Болгарії ще в XIX столітті, а згодом ця традиція поширилася і в інші країни.

У наш час до цього дня присвячують уроки у школах, наукові форуми, фестивалі, виставки, книжкові ярмарки, поетичні читання, огляди художньої самодіяльності, концерти та інші культурні заходи.

Декілька фактів про українську мову

  •  Сьогодні українською сьогодні розмовляють понад 44 мільйони осіб, що робить її однією з найбільш поширених слов'янських мов у світі. Наша мова має глибоке історичне коріння і є важливим елементом національної ідентичності українців, особливо це гостро відчутно у період повномасштабного воєнного вторгнення та зазіхання на нашу незалежність та самобутність.  
  • Українська мова є офіційною мовою України, де нею володіє переважна більшість населення. Окрім України, значні українськомовні громади існують у таких країнах, як Канада, США, Бразилія, Аргентина, Польща, Італія та багато інших. Це свідчить про її глобальне поширення та культурний вплив.
  • З розвитком технологій та інформаційного суспільства, українська мова активно використовується в Інтернеті, соціальних мережах, наукових та освітніх платформах. Все більше молоді обирають українську мову для навчання та спілкування, що сприяє її подальшому зміцненню та розвитку.
  • Загалом, українська мова не лише зберігає своє місце в серцях українців, але й продовжує розвиватися і адаптуватися до нових реалій сучасного світу. Це потужний символ національної єдності та культурного багатства українського народу.

За матеріалами ЦК Профспілки


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia