Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Новий навчальний рік – нові виклики
21.08.2024

 



20 серпня 2024 року відбулось засідання Ради Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

Розпочали Раду із вшанування хвилиною мовчання пам'яті українських захисників, які загинули у війні з росією.

Віддали шану пам"яті колеги Степанії Кипріянівни Дубик – багаторічної голови Об’єднаної територіальної організації профспілки працівників освіти і науки України Миколаївської міської, Розвадівської, Тростянецької сільських територіальних громад, яка несподівано відійшла у засвіти в липні цього року.

Голова обласної організації Профспілки Марія Яцейко представила профспілковій спільноті новообраного голову цієї організації – Олега Шпарія.

До обговорення присутнім на Раді запропоновано ряд важливих питань.

Марія Григорівна поінформувала членів Ради про хід звітно-виборної кампанії в організаційних ланках обласної організації Профспілки. Наголосила, що всі необхідні інструктивно-методичні матеріали для проведення звітно-виборних зборів та конференцій надруковані у спеціальному випуску «Профспілкового вісника», який члени Ради отримають для кожної первинної профспілкової організації.

Марія Яцейко наголосила, що окрім важливого і відповідального періоду звітів і виборів, перед Профспілкою освіти і науки України постала сьогодні проблема замороження Урядом заробітних плат наукових та науково-педагогічних працівників. За даними моніторингу Міністерства економіки України, у червні 2024 року показники середньомісячної заробітної плати штатних працівників за видами економічної діяльності за 1 квартал 2023 та 2024 років відображають вкрай негативну динаміку, згідно якої саме в освіті найнижча середньомісячна заробітна плата за видами економічної діяльності.

На сьогодні посадовий оклад педагогічного працівника найвищої кваліфікаційної категорії за 14 тарифним розрядом ЄТС становить 7732 грн. і є нижчим на 268 грн. від мінімальної заробітної плати.

Профспілка працівників освіти і науки України має відстояти підвищення рівня посадових окладів працівникам освітньої галузі відповідно до Єдиної тарифної сітки.

Заступник голови обласної організації Профспілки Мар’ян Калин запропонував присутнім опрацьовані в обласній організації Профспілки проєкти звернень до Президента України, Верховної Ради України, депутатів Верховної ради України, Кабінету Міністрів України, в яких наголошено, що органами влади не були виконані рішення щодо підвищення рівня посадових окладів працівникам освітньої галузі відповідно до Єдиної тарифної сітки.

Рішення про підвищення І тарифного розряду ЄТС вкрай необхідне для недопущення зрівнялівки в оплаті праці та забезпечення диференціації заробітної плати працівників установ і закладів освіти та науки, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості, відповідальності їхньої роботи.

Члени Ради розглянули також проєкт звернення до органів місцевої влади та підтримали наступні вимоги:

- не допустити вилучення коштів з фонду заробітних плат, які передбачались у місцевих бюджетах на 2024 рік для підвищення І тарифного розряду ЄТС з 1 квітня 2024 року;

- спрямувати, у разі потреби, додаткові кошти місцевих бюджетів, у тому числі від перевиконання місцевих бюджетів, вільних залишків за попередній бюджетний період на збільшення фонду оплати праці педагогічних працівників закладів та установ освіти;

- за рахунок коштів, фактично невикористаних на підвищення І тарифного розряду ЄТС з 1 квітня 2024 року та додаткових коштів - встановити педагогічним працівникам з 1 вересня 2024 року максимальні розміри надбавки за престижність педагогічної праці у розмірі 30 % посадового окладу та забезпечити диференціацію заробітної плати працівників шляхом встановлення доплат, надбавок, премій - з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 12 січня 2024 р. № 23.

Заступник завідувача відділу організаційної та інформаційної роботи Ірина Корчинська нагадала присутнім про терміни проведення звітно-виборних зборів і конференцій у профспілкових організаціях, підпорядкованих Львівській обласній організації Профспілки, закцентувала увагу присутніх на дотриманні вимог Статуту Профспілки працівників освіти і науки України, Інструкції та Методичних рекомендацій під час проведення звітно-виборних конференцій і зборів, зокрема, щодо порядку висунення кандидатур на голову та заступника організації профспілки, обрання керівних органів, ревізійних комісій, делегатів на профспілкові конференції, належного оформлення документів та оформлення звітності після закінчення звітно-виборної кампанії.

Василь Корчинський – юрисконсульт обласної організації Профспілки, наголосив на ролі профспілкових організацій у питаннях захисту членів профспілки вже з початку навчального року. Увагу присутніх було привернуто до проблем, що виникають: під час розподілу педагогічного навантаження; при наданні відпусток без збереження заробітної плати; розподілу винагороди за сумлінну працю. Детально проаналізовано нововведення, що стосуються викладання предмету «Захист України» з 1 вересня 2024 року. Василь Богданович відповіді на численні запитання членів Ради.

Ганна Березовська – завідувачка фінансового відділу обласної організації Профспілки, проаналізувала виділення матеріальної допомоги членам профспілки, цільової благодійної допомоги членам профспілки та членам їх сімей, які постраждали внаслідок воєнних дій, на підтримку Збройних сил України за період від попередньої зустрічі.

Серед фінансових питань обговорили також фінансову підтримку будівництва корпусу № 2 пансіонату «Пролісок» у м. Трускавці та оздоровлення спілчан і їх дітей влітку 2024 року.

За результатами обговорень з питань порядку денного засідання Ради члени Ради прийняли відповідні рішення.


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia