Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Профспілка починається з первинки?
22.04.2019

 



Голова Городоцької районної організації профспілки працівників освіти і науки України Ганна Олександрівна Вакар переконана: профспілка починається з пересічного її члена. Одним з найбільш перспективних і базових мотивів членства є поінформованість спілчан про те, що робить профспілкова спільнота, що діється в їх організації. Індивідуальні зустрічі керівника спілки? Безперечно. Але упродовж років свого профлідерства Ганна Олександрівна переконалася: передплата профспілкової газети у кожну  з 55 первинок себе окуповує тактично й стратегічно.  Газету «Життя і праця» передплачуємо, каже, організовано. Судячи з того, що такий механізм не  має заперечень, спілчани потребують інформації про свою професійну спільноту. Знають, для прикладу, якби з ініціативи профспілки не було проведено атестації робочих місць, то чималі суми виплат за шкідливі умови праці довелось би кожному повертати в казну держави. Думаю, продовжує п. Ганна, що ці та й інші не менш важливі факти стали вирішальними , що під час адмінреформацій і утворення Великолюбінської селищної ради об’єднаної територіальної громади ( а у її підпорядкування відійшли  9 закладів освіти) ми не втратили профспілкового членства.

 Там є на кого рівнятися – первинна профспілкова Великолюбінського  опорного закладу – одна з кращих на Городоччині. Вартує й тут виокремити людський фактор – голову профкому цієї школи Надію Михайлівну Іваніцьку.  Трудовий колектив обирає її профлідером не одну каденцію. Її  по-праву обрано заступником голови районної організації. У  цій первинці,  завдяки конструктивній співпраці з роботодавцем, а  Надія Михайлівна - вчитель із професійними заслугами, вміє тримати марку перед соціальним партнером, коли йдеться про інтереси вчителя, підписано змістовний колдоговір. Укладено й підписано Угоду  з ОТГ , що є вагомим  результатом перемовин із відділом з  гуманітарних питань, сім’ї, молоді та спорту Великолюбінської селищної ради,  який очолює Оксана Олесівна Шльомська.

Нещодавно в  Городоцькій районній організації побувала обласна тимчасова комісія, яка вивчала питання організаційної роботи. Обидві сторони, як зазначала завідувачка профільним відділом обласної організації профспілки Галина Долішня, залишилися вдоволені результатами співпраці.

Кожна організація, каже Ганна Вакар, ставить свої акценти у практичній роботі. Поважним мотиваційним моментом для нас є культурно-просвітницька робота, яка передбачає доволі широке охоплення і залучення до заходів освітян. Якщо подорожуємо, чи їдемо до театру, то разом - голови первинок і директори. Корисно поспілкуватися для вирішення виробничих проблем соціальним партнерам у неформальних обставинах.

Схвальні відгуки маємо , –  продовжує профлідер освітянської районної організації , –    про проведення другий рік поспіль районної спартакіади.  Її учасниками є небайдужі освітяни (керівники шкіл, їх заступники, голови первинних профспілкових організацій, вчителі і працівники закладів освіти) – любителі волейболу, шахів і шашок, настільного тенісу. Нас помітили й запросили на Всеукраїнські змагання , однак  через об’єктивні і суб’єктивні причини довелося відмовитись.Не скажу, що легко було залучати спілчан до конкурсу знавців «Що? Де? Коли?», фестивалю «Учительська осінь» , створення освітянського хору «Таїна» та й  інших заходів . Але як вже хтось зрушився і вирвався з тих непростих буднів життя, то згадує  це з вдячністю і задоволенням.

Нашим спільним здобутком,  тут треба віддати належне наполегливості обласного профлідера Марії Яцейко та юридичній службі , а також розумінню проблем освіти очільниками району,  є доплата за складність і напруженість у роботі, відповідно до  Протокольного доручення голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки, у розмірі  10 відсотків  працівникам дошкільних  і позашкільних закладів , які фінансуються з місцевого бюджету. Доплату за престижність педагогічної праці  вдалося зберегти на рівні 20%. Зроблено перші кроки до  збільшення цієї виплати : 30%  виплачуємо керівникам закладів освіти, вчителям перших класів Нової української школи.

Цьогоріч починається відповідальна в житті організації звітно-виборна кампанія. Важливо, кого спілчани оберуть в актив первинок. До цього маємо поставитися відповідально, пам’ятаючи: організація сильна своїм кадровим потенціалом і солідарністю дій навколо профлідера.

Ольга Лобарчук


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia