Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

І кийком, і калачем
10.04.2019

 





«І кийком, і калачем», - так сьогодні доводиться діяти одній з найпотужніших профспілок краю - Львівській обласній організації профспілки працівників освіти і науки, яку очолює не першу каденцію Марія Григорівна Яцейко. Таким був і лейтмотив передвеликодньої Ради цієї потужної громадської організації. Провідною темою зібрання активу було питання дотримання низовими організаціями Статутних вимог, проведення звітів і виборів в організаційних ланках та підготовку до ювілейної ХХ-ої звітно-виборної конференції. Ця відповідальна кампанія випадає в складний час реформацій, зокрема, адміністративної. Львівська обласна організація профспілки отримала цьогоріч 40 нових соціальних партнерів в особі об’єднаних територіальних громад, а, головне, їх розмаїтих керівників. Як наголосила у своїй стрижневій доповіді завідувачка оргвідділом обласної організації освітянської профспілки Галина Долішня, для чіткого визначення суті громади, яка б мала вирішувати державницькі справи на місцевому рівні, повна невизначеність. Додамо: навіть вуличним комітетам, як складовій цієї громади, законодавець поставив такі бар’єри, щоб вона ніяким чином не стала  функціональністю прямої демократії місцевого самоврядування. Отже наголос, на разі, у цій реформі - на перерозподілі фінансових потоків і майже відсутності громадського контролю над ними. Тільки така історично устояна громадська організація, як профспілка, може діяти в цій ситуації і підтримувати пріоритетні сфери, освіту зокрема.

Поважній нараді передувала аналітично-практична робота комісії, до складу якої входили досвідчені профспілкові юристи, головний доповідач на Раді і , за відгуками голів районних, міських та первинних вишівських структурних підрозділів, їх відвідини на місцях були поважною методичною та стимулюючою допомогою, мотиваційним моментом до праці.

                   Солідарність і слово первинок

 Зрештою, саме мотивація членства, яку б тему не обрав актив для обговорення та аналізу, є провідним на сьогодні. Всі первинні організації висловлюють листовно до найвищих органів влади свою позицію щодо поетапного підвищення зарплати освітянам, згідно нового «Закону про освіту» і ст. 61, яка передбачає щорічне збільшення посадового окладу працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що владою заморожено. І тільки коли постукає єдина і на це спроможна профспілка, того воза можна зрушити.

 Довести виплати за престижність праці до 30% усім педпрацівникам, позбувшись нинішнього несправедливого різнобою у розмірах цих відсотків – теж процес, над яким працює організація.  Не меншим мотиваційним моментом для обговорення  на Раді й у діяльності профспілки стала презентація директором Юрієм Шевцівим процесу спорудження другого корпусу  чотириповерхового профспілкового вчительського пансіонату «Пролісок» на 50 місць площею понад 1260 кв. метрів з медкабінетами, їдальнею. Інформація і слайди про будівельні роботи надсилається в кожну первинну організацію.  Продовжено такий мотиваційний момент, як оздоровлення спілчан та їх дітей, у першу чергу в освітянських таборах та базах відпочинку. Цьогоріч спілчан порадують відкритими дверями відремонтовані корпуси популярного табору Львівської політехніки у Славську.

Рада продовжила активний діалог керівництва обласної організації профспілки з активом. Низові профлідери поділилися своїми набутками і проблемами. Лейтмотивом ділової розмови став і вищезгаданий кийок, і пряник.  Чого більше - залежить від характеру та авторитету самих лідерів  та профактивістів. Прикладом можуть бути сусіди - голова  Новороздільської міської організації Алла  Серафин та голова Миколаївської районної організації освітянської профспілки Степанія Дубик. Результати в обох відчутні. Та якщо Аллі Андріївні, за різними обставинами та параметрами, пасує часто-густо «кийок» у стосунках із соціальними партнерами, то Степанія Кипріянівна, виступаючи перед колегами, призналася «за прикладом Марії Григорівни, нашого обласного профлідера, вдаюся до наполегливості і толерантності».  Доповнив своєю «підказкою» стиль п. Дубик заступник голови обласної організації Мар’ян Калин (частий гість у низових організаціях), «скажіть, як часто ви збираєте на нараду актив»? «Щомісяця» (!) Ще один важливий момент такого стилю - люди відчувають спільноту і товариське плече у цих непростих соціальних умовах. «Одружуємо, хоронимо, пильнуємо атестацію і педнавантаження вчителя, проблеми в колективах, а навіть родинах, ювілеї і їх перебування на лікуванні», додала п. Дубик, щоб профспілка світила постійно людині праці. На таких підходах до роботи профорганізації  наголосив у своєму виступі голова профкому Франкового університету Володимир Качмар. Усе це має мати належне інформаційне забезпечення – на сайті, в газеті, профвіснику, у фейсбуку.

Цікавим був виступ голови Самбірської районної організації освітянської профспілки Ірини Цуприк, яка чи не найбільше «набила гуль» у спілкуванні з керівництвом ОТГ. У  цьому районі їх найбільше – десяток. У спілкуванні з керівниками суттєво допомогли правові консультації і креативні кроки в досягненні  результатів з оплати праці освітян, участь і допомога юристів та профлідера обласної організації, надання новим соціальним партнерам правових довідників, випусків правових профвісників, які у свій час стали для них «малою конституцією». Спільно просувають підписання колдоговорів та Угод з ОТГ.

 Про різновиди «пряника»

«Я п'ю каву» ( такий у неї різновид «пряника»)  з усіма партіями, соціальним партнерами, якщо цього вимагають інтереси мого спілчанина, сказала голова Жовківської районної організації  освітянської профспілки Ірина Бродик.  Індивідуальні зустрічі себе оправдовують в довгостроковій праці. Якщо проводжу захід, будь який - від спортивного, кульмасового до поважного семінару зі спеціалістами різних рангів, знаю: він має бути на найвищому рівні, бо впливає на імідж організації і самоідентифікації спілчанина.  Ірина Анатоліївна ставить завдання функціонування юридичної служби на районному рівні. Коли вона везе чи не увесь освітянський і спілчанський актив до львівського театру, то репертуар, зміст вистави «перевіряє» особисто. До речі, про це говорять в районі і навіть за його межами…

У виступі голови Дрогобицької міської організації освітянської профспілки Олега Гука, Городоцької районної Ганни Вакар  ставилися завдання домагатися  спрощення механізму проведення страйку на законодавчому рівні, створення страйкового фонду, напрацювання кадрового резерву профспілки, поширення колдоговору лише на членів профспілки, не втрачати членство - вдосконалення комп’ютерних програм - при переукладанні освітянами трудових договорів у закладах вищої освіти, зокрема.

«Бідний вчитель – це слуга, який нікому не потрібний», - наголошував релігійний  і громадський діяч Любомир Гузар, ніби підкріплюючи черговий карт-бланш  діяльності профспілки.

                                                                  Ольга Лобарчук


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia