Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

1 Травня: профспілки освіти закликають уряди країн фінансувати в освіту!
01.05.2024

 



З нагоди 1 травня Інтернаціонал Освіти, глобальний захисник голосу вчительської професії, закликає уряди всіх країн світу профінансувати системи державної освіти повною мірою і гарантувати трудові права та належні умови праці вчителям і працівникам сфери освіти. 

Добре забезпечені ресурсами, інклюзивні та справедливі якісні системи державної освіти є необхідною умовою для просування прав людини, рівності та рівноправності, миру, демократії, соціальної та кліматичної справедливості, – вважають у Інтернаціоналі Освіти. 

«Більш справедливе, інклюзивне, демократичне і стійке майбутнє неможливе без чіткого та необхідного виконання зобов’язань в сфері освіти», – наголосив Генеральний секретар Інтернаціоналу Освіти Девід Едвардс. 

Глобальна нестача вчителів ставить під загрозу право на освіту в усьому світі. Широко розповсюджена політика неконкурентоспроможної заробітної плати, непосильного робочого навантаження та зростаючої нестабільності унеможливлює залучення та утримання вчителів, яких так сьогодні потребує світ.

Пандемія Covid-19 викрила неспроможність хронічного недофінансування основних державних послуг, включаючи освіту. Після пандемії освітяни в усьому світі повинні допомогти своїм учням одужати і надолужити згаяний час, маючи ще менше ресурсів, ніж раніше.

Незважаючи на те, що уряди багатьох країн заявляють про свою підтримку державної освіти, насправді вони скоротили освітні бюджети. З початку пандемії фінансування освіти скоротилося в 65% країн з низьким і середнім рівнем доходу і в 33% країн з доходом вище середнього і високим рівнем доходу.

Професія вчителя досягла переломного моменту. Досвідчені педагоги залишають улюблену професію, все менше кандидатів прагнуть їх замінити, а глобальна нестача вчителів досягає загрозливих масштабів. Цей дефіцит позбавляє учнів права на навчання, позбавляє їх світлого майбутнього, на яке вони заслуговують.

Глобальна мобілізація для державної освіти

Щоб вирішити глобальну проблему нестачі вчителів, уряди повинні зробити освіту справжнім пріоритетом і надати своїм системам державної освіти ресурси, необхідні для того, щоб мати добре підготовлену робочу силу, яка має час, інструменти та довіру, щоб виконувати свою роботу та залишиться в професії.

Профспілки працівників освіти в усьому світі об'єднуються навколо кампанії «Go Public!» – «Говоріть вголос! Фінансуйте в освіту», започаткованої Інтернаціоналом Освіти. Освітяни об'єднують зусилля для створення інклюзивної якісної державної освіти, на яку заслуговують усі учні.

«Ми хочемо заявити про те, що ця криза потребує негайного вирішення, оскільки це екзистенційний, ключовий момент для майбутнього нашої планети. Ми мобілізуємо зусилля на місцевому, національному, регіональному та глобальному рівнях, щоб усі уряди взяли на себе зобов'язання збільшити фінансування державної освіти. Ми хочемо переконатися, що у нас є умови для роботи, необхідні для викладання, а у наших учнів є середовище, необхідне для навчання. Більш справедливе, інклюзивне, демократичне і стійке майбутнє неможливе без чіткої і значущої прихильності, обовʼязків перед освітою», – заявив Девід Едвардс.

ООН закликає уряди фінансувати в освіту та підтримувати професію вчителя

Група високого рівня з питань вчительської професії, скликана Генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй, у відповідь на тривожну глобальну нестачу вчителів, розробила 59 рекомендацій для забезпечення того, щоб вчителів цінували і поважали. 

Рекомендації є прогресивними та амбітними, оскільки визнають, що інвестиції у висококваліфікованих і добре забезпечених вчителів є інвестиціями в якість і стійкість освітніх систем.

Група високого рівня заявила, що вчителі та працівники освіти повинні отримувати підтримку, цінуватися і оплачуватися відповідно до їхньої цінності. Робоче навантаження та умови праці повинні підтримувати психічний і фізичний добробут педагогів. 

Зарплати повинні бути конкурентоспроможними з зарплатами в порівнянних професіях, і вони повинні визначатися за столом переговорів разом з учителями та їхніми профспілками. Необхідно забезпечити гендерну рівність в оплаті праці та заохочувати жіноче лідерство.

Рекомендації також закликають до створення інклюзивного, безпечного та недискримінаційного робочого середовища для вчителів в усьому їхньому розмаїтті, включаючи вчителів з інвалідністю. Вчителі повинні бути захищені від усіх форм насильства та утисків, включаючи гендерно зумовлене насильство.

Уряди країн зобов'язані виконати ці рекомендації, щоб забезпечити кожній дитині кваліфікованого вчителя щодня, на кожному уроці.

Відзначаючи 1 травня, підтверджується рішучість глобальних профспілок та відданість соціальній справедливості, миру і демократії. 

Освітяни разом: одна профспілка, один голос, щоб вийти із закликом профінансувати освіту повною мірою! Ми також солідарні зі світовим профспілковим рухом, нашими профспілковими колегами у нашій спільній боротьбі за права працівників та справедливе і стале майбутнє для всіх! – наголошують у Інтернаціоналі Освіти.

За матеріалами ЦК Профспілки


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia