Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

«Сила права» чи «право сили» у протистоянні за Львівський Будинок вчених?
01.05.2024

 



30 квітня 2024 року у ЗМІ та ряді соціальних мереж з’явилась інформація про те, що прокурори Львівської обласної прокуратури та Львівська обласна рада повернула громаді області Будинок вчених, який нібито незаконно перебував у власності Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

На даний момент тривають судові процеси щодо витребування Будинку вчених, який з 1948 року перебуває у профспілковій власності, із власності Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

На підставі розпорядження Галицької районної адміністрації 19.04.2005 року № 433 «Про оформлення Львівській обласній організації профспілки працівників освіти і науки права приватної  власності на нежитловий будинок на вул. Листопадового Чину, 6» видано свідоцтво про право власності, яким посвідчено право приватної власності Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України на Львівський Будинок вчених.

Ухвалою Львівської обласної ради № 236 від 4 червня 1992 року, без відома Профспілки, Будинок вчених незаконно внесено до комунальної власності.

 На даний момент обласна Профспілка оспорює дану ухвалу.

 Починаючи із 1948 року, коли Будинок вчених був пошкоджений після ІІ Світової війни та перебував у тотальному занепаді, потребував чималих фінансових ресурсів для капітального ремонту та реставрації, і до сьогодні він перебуває на утриманні і у власності Профспілки.

Саме за профспілкові внески та кошти благодійників, які Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України залучала протягом тривалих десятиліть, відбувалось відновлення та утримання Будинку вчених.

Завдяки Обласній освітянській Профспілці, Будинок вчених зберіг свою унікальну архітектуру, цільове призначення та слугує місцем проведення найрізноманітніших всеукраїнських та міжнародних наукових, культурно-просвітницьких і мистецьких заходів. Багато заходів відбуваються під егідою Львівського національного університету імені Івана Франка, який є державним закладом вищої освіти.

Не дивно, що сьогодні є багато таких, які «поклали око» на Будинок вчених як ласий шматок, і бажають у різний спосіб привласнити даний майновий комплекс в історичній частині міста Львова.

До слова, Львівська обласна рада, в інтересах якої виступає Галицька окружна прокуратура міста Львова, з моменту віднесення Будинку вчених до комунальної власності (1992 рік) жодним чином не цікавилась даним приміщенням, жодної копійки із обласного бюджету на утримання Будинку вчених за понад 30 років виділено не було. Більше того, Львівська обласна рада у листуванні із обласною Профспілкою освіти сама неодноразово визнавала право власності на Будинок вчених за Львівською обласною організацією профспілки працівників освіти і науки України (звернення додаються).

Двобій триває!

Багатотисячна освітянська спільнота усіма законними способами й надалі захищатиме своє право мати у профспілковій власності та користуванні громади Львівської області Будинок Вчених.

Ми єдині і за нами правда, справедливість, сила і закон.

А де правда, там перемога!!!

 


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia