Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
ГоловнаМапа сайтуE-Mail Виконавчий апаратПравова консультація

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Офіційний портал Верховної Ради України

Урядовий портал

Міністерство освіти і науки України

Міністерство соціальної політики

Федерація професійних спілок України

ЦК профспілки працівників освіти і науки України
Освітній портал Львівщини

 ОСНОВА Педагогічний часопис Львівщини

Співпрацюють університети
27.08.2018

 



Понад десять років тому уклали Угоду про співпрацю Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки, яку очолює Марія Яцейко, та польська освітянська профспілка Дольносльонзкого воєводства, де профлідером Мирослава Ходубска. Наголошуємо на прізвищах профлідерів, бо завдяки їх активності та тісним особистісним контактам ця співпраця поширилася на Об’єднання профспілок Львівщини, районні міські, первинні організації галузевої профспілки обох країн. Рік тому завдяки цій конструктивній співпраці освітян країн-сусідів під надійною парасолькою потужних громадських професійних організацій укладена й відповідна Угода між Дрогобицьким державним педуніверситетом та Вищою школою Дольносльонзского воєводства у Вроцлаві.  У Польщі серед 400 вишів вона займає 10 рейтингове місце за якістю освіти та науковою діяльністю.

 А нещодавно відбулася  чергова професійна зустріч керівництва українського вишу  за участі ректора Надії Скотної, проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Юрія Вовка, голови профкому Олени Куцик із заступнком декана вище означеного польського вишу Барбарою Кутровською.  Мета, за твердженням                               п. Кутровської, утверджувати орієнтацію польськой вищої школи на кращі надбання і співпрацю зі Сходом і Заходом Європи.  Ректор одного із найстаріших і впливових в Україні педагогічних університетів Надія Володимирівна Скотна наголосила: сама історія спонукає до такої співпраці: Дрогобич – не лише батьківщина першого ректора Болонського університету Юрія Дрогобича-Котермака, а й перехрестя української та польської культур. Про це, для прикладу, й через кілька століть підтверджує один із засновників вітчизняної та європейської психоаналітичної педагогічної школи, член  Львівсько - Варшавської філософської школи, уродженець Галичини, член Польської Академії наук Степан Балей. Його діяльність, у свій час зазнавши табу, тепер стає одним із напрямків спільного вивчення й досліджень з польськими колегами.

Визначено кандидатуру в українському педуніверситеті для написання спільної з професором Барбарою Кутровською наукової роботи з найактуальнішої сьогодні теми в педагогіці обох країн ( до слова – освіта Польщі теж в стадії реформації): про соціальний розвиток вчителя як основної фігури  навчально-виховного процесу. Як наголосила ректор, постулат Черчіля, що Вчитель у суспільстві важливіший ніж Прем’єр-міністр, залишається актуальною на всі часи.

 Професор Кутровська зі своїм тридцятирічним педагогічним стажем і 20-річним – у Вищій школі Вроцлава не нехтує журналістською працею – редагує у виші науковий збірник «Освітній форум», що, каже, додає пункти до її професійного і громадського рейтингу. Від тих пунктів залежить і зарплатня, і творчий авторитет. Вишівські видання, додала п. Барбара виходять сьогодні в їх Вищій школі польською та українською мовами. Якщо ще до 2015 року чимало студентів з України «освоювали» такі східні міста Польщі, як Жешув, Ополє, то сьогодні наші молоді співвітчизники активно вступають у виші всієї Польщі, просуваються в пошуках місця праці у різні країни Європи. В групах, додала польська гостя, в яких викладає, є по декілька студентів з України. Діють студентські клуби, курси польської та англійської, які допомагають нашим співвітчизникам адаптуватися в новому соціально-освітньому середовищі. Українські студенти мотивовані на навчання і працю, в усьому не пасуть задніх. Втім, є й у Дрогобичі польські, студенти інших країн, які приїжджають на стажування в рамках вишівської співпраці, і, хоч і рідкісно, та все ж виявляють бажання залишитися в Україні.

Дрогобичани, за словами проректора Юрія Вовка, зацікавлені у співпраці з Вищою школою у Вроцлаві і в рамках Програми Європейського Союзу «Erasmus-plus», яка передбачає розвиток освітньої, наукової мобільності викладачів та студентів і розраховують на протекцію дрогобичанам польських колег. Програма розрахована на членів Євросоюзу. Юрій Ярославович поставив завдання на майбутнє – розглянути з Дольносльонзскою Вищою школою Вроцлава можливість отримання студентами подвійного диплома.

Профлідер первинки Олена Куцик не обминула питання проблем в оплати праці. У Польщі вона в середньому втричі вища, ніж в Україні.

 Сторони домовилися про наступну ділову зустріч у Вроцлаві в жовтні цього року, коли почнеться активна  університетська діяльність.

                                                           Ольга Лобарчук

 На фото: зустріч та ділова розмова керівників Дрогобицького педуніверситету з колегою: справа на ліво -  доктор педагогіки Барбара Кутровска, ректор Надія Скотна, голова профкому Олена Куцик, проректор Юрій Вовк.


Щиро вітаємо із Днем народження!

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

79005 м. Львів, проспект Шевченка,7 кімн. 43-47,
факс: (032) 235-70-70
e-mail: profspilkaosvity@litech.net

FB сторінка Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

© 2009. Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Всі права застережено.

               Проспект Т. Г. Шевченка, 7, кімната 43-47, Львів 79005, тел. (032) 235-70-82
© 2009 WebMaisternia